X

UE şi Liga Arabă insistă pentru soluţionarea conflictelor sângeroase din Orientul Mijlociu

Liderii Uniunii Europene şi ai Ligii Arabe au insistat luni pe necesitatea soluţionării conflictelor sângeroase din Orientul Mijlociu, subiect aflat pe agendă în ultima zi a summitului de la Sharm el-Sheikh (estul Egiptului), transmite AFP, potrivit agerpres.

Luni dimineaţă au avut loc numeroase schimburi de opinii între diverşi lideri cu privire la conflictele regionale, în cadrul unui summit ce reuneşte, începând de duminică, aproximativ 40 de şefi de stat sau de guvern de la nord şi sud de Mediterana.

Citește și: OSCAR 2019. Lista completă a câștigătorilor

Într-o intervenţie în faţa presei, cancelarul german Angela Merkel a menţionat că pe lista temelor abordate cu omologii săi din UE şi Liga Arabă au fost abordate conflictul sirian, situaţia din Libia, Iranul şi combaterea terorismului islamist.

Merkel a accentuat necesitatea ajungerii la o soluţie bazată pe coexistenţa a două state în conflictul israeliano-palestinian şi pe importanţa soluţionării ”teribilei catastrofe umanitare din Yemen”.

Conştient de dificultatea acestei sarcini, premierul luxemburghez Xavier Bettel a spus că reuniunea din staţiunea egipteană este o ”primă luare de contact între ţările din Liga Arabă şi statele europene”.

Duminică seară, regele Salman al Arabiei Saudite, a cărui ţară conduce din 2015 o coaliţie militară pentru a lupta contra rebelilor houthi în Yemen, a evocat acest conflict, criticând ”intervenţia” iraniană.

Într-o abordare similară, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a deplâns situaţia din Siria, Yemen şi Libia. În acest context, el a denunţat ”mâinile străine” implicate, în opinia sa, în acest conflict, într-o aluzie la Iran şi Turcia.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a subliniat poziţiile ”comune” între cele două blocuri. ”Mă aştept ca la summit să abordăm toate aceste chestiuni într-un spirit pozitiv”, a afirma ea.

Citește și: Socialiștii lui Dodon au câștigat alegerile din R.Moldova

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat că cele două entităţi ar trebui să lucreze împreună în ”beneficiul popoarelor” şi să nu cedeze teren ”puterilor mondiale îndepărtate de regiunea noastră”.

În cadrul ceremoniei de încheiere a summitului de la Sharm el-Sheikh, preşedintele egiptean Abdel-Fatah al-Sissi a anunţat că liderii europeni şi arabi se vor întâlni periodic, următorul summit urmând a avea loc la Bruxelles în 2022. 

Tags: Abdel Fatah al-SissiAhmed Aboul GheitAngela MerkelDonald TuskegiptlibiaLiga ArabăSharm El-SheikhsiriasummitUniunea Europeană (UE)Xavier BettelYemen
Categorii: Sinteze