UE şi Marea Britanie cer convocarea UNHRC pe tema crizei din Myanmar

Publicat:

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar, la o săptămână de la lovitura de stat militară din această ţară, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro, informează mediafax.

“Solicităm o reuniune ca reacţie la starea de urgenţă impusă în Myanmar, unde sunt deţinuţi arbitrar lideri politici aleşi în mod democratic şi reprezentanţi ai societăţii civile”, a declarat Julian Braithwaite, ambasadorul Marii Britanii la Naţiunile Unite. “Trebuie să răspundem urgenţei cu care se confruntă poporul din Myanmar, unde situaţia drepturilor omului se deteriorează rapid”, a precizat diplomatul britanic.


Citește și : Moussa Faki Mahmat, reales preşedinte al Comisiei Uniunii Africane

Demersul este susţinut de Uniunea Europeană.

Zeci de mii de persoane au protestat duminică şi luni în capitala Myanmarului, Naypyidaw, cerând eliberarea liderilor politici. Forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat “preocupare profundă” privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici. Preşedintele american, Joseph Biden, a anunţat că va susţine “democraţia”, avertizând că ar putea reinstitui gradual sancţiunile asupra Myanmarului. Liderul de la Casa Albă a cerut Armatei din Myanmar să cedeze puterea şi să elibereze liderii politici deţinuţi.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând “fraude electorale” în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, şi în cel mai mare oraş al ţării, Yangon.

Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat intervine în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

Citește și : Iordania redeschide gradual şcolile

Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya.

Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina pregătește o lovitură strategică împotriva Rusiei: ‘Există șanse!’

Ucraina pregătește o lovitură strategică împotriva Rusiei: 'Există șanse!' Ucraina lucrează la o „soluție complexă", care ar putea distruge podul Kerci din Crimeea, totul în...

FOTO/ Atleta Zalina Marghieva a strălucit la cea de-a cincea participare a sa la Jocurile Olimpice

FOTO/ Atleta Zalina Marghieva a strălucit la cea de-a cincea participare a sa la Jocurile Olimpice Zalina Marghieva a participat la proba aruncarea ciocanului. Din...

Schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident” face din nou victime

Schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident” face din nou victime Numai la ziua de 2 august, poliția a înregistrat 44 de tentative de...

Zelenski, îngrijorat cu privire la informaţiile despre mercenari ai Wagner în Venezuela

Zelenski, îngrijorat cu privire la informaţiile despre mercenari ai Wagner în Venezuela Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la informaţiile apărute...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.