UE şi R.Moldova au lansat un dialog la nivel înalt privind transporturile

Publicat:

UE şi R.Moldova au lansat un dialog la nivel înalt privind transporturile

Uniunea Europeană şi Republica Moldova au lansat marţi un dialog la nivel înalt privind transporturile, scopul fiind aprofundarea relaţiilor dintre toate modurile de transport şi realizarea de progrese împreună în obţinerea transformării durabile şi digitale.

“Dialogul la nivel înalt UE-Moldova privind transporturile va fi important pentru proiectul european şi pentru conectivitatea paneuropeană. Acesta va aprofunda şi mai mult relaţiile dintre UE şi Moldova, pe măsură ce depunem eforturi în vederea alinierii mai strânse a reţelei de transport a Moldovei la cea a UE, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Peste 800 de oficiali occidentali au semnat o scrisoare critică la adresa politicii faţă de Israel şi Gaza

Prin reunirea experţilor şi specialiştilor în transporturi din Moldova şi UE, vom putea să prioritizăm activitatea viitoare şi să stabilim unde şi cum poate UE să sprijine acest lucru”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, într-o conferinţă de presă comună la Strasbourg, în Parlamentul European, cu ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu.
“Este un nou capitol în cooperarea Uniunii Europene cu Moldova în domeniul transporturilor şi este unul important pentru parcursul european al Moldovei, dar şi pentru colectivitatea Uniunii în general în partea de est”, a precizat Vălean.

“Ca români, de asemenea, sunt onorată şi bucuroasă că am ajuns în această etapă în care putem să aducem Moldova mai aproape de România şi de Uniunea Europeană prin infrastructura de transport”, a adăugat ea.

Comisarul european a mai precizat că, “deşi acest dialog nu este despre a asigura finanţare, el va fi axat pe identificarea priorităţilor şi posibilităţilor de finanţare, fiind în acelaşi timp şi un instrument complementar formatelor de lucru care privesc procesul de negociere pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”.

Prima reuniune la nivel înalt este programată pentru 19 februarie. Principalele puncte de pe ordinea de zi vor fi activitatea viitoare de îmbunătăţire a conexiunilor de transport dintre UE şi Republica Moldova, aliniate la standardele UE, precum şi cooperarea continuă privind culoarele de solidaritate pentru a menţine mărfurile Republicii şi Ucrainei în circulaţie în ciuda războiului de agresiune al Rusiei, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

“Deşi efectele economice sunt pozitive, creşterea volumelor de produse pune o presiune suplimentară pe infrastructura Moldovei. Ştiu bine din discuţiile formale şi informale formale cu domnul ministru Spînu că Moldova face eforturi imense de a-şi moderniza reţeaua de transporturi şi ştiu că a făcut şi progrese în acest domeniu.

Noi, ca români, ne aducem aminte cu emoţie de poduri de flori, dar, fără să fiu prozaică, este momentul pentru poduri din ciment şi oţel, de cale ferată şi rutieră peste Prut. Poate că trenul simbolic numit Prietenia, legând Chişinăul de Bucureşti, ar putea câştiga într-un viitor nu foarte îndepărtat atribute cum sunt eficienţa şi viteza”, a mai declarat Vălean în conferinţa de presă.

La rândul său, Andrei Spînu a spus că lansarea acestui dialog la nivel înalt în domeniul transporturilor “este o confirmare a excelentei colaborări între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în acest sector”.
 

“De asemenea, evenimentul de azi confirmă încă o dată că Republica Moldova se mişcă cu paşi fermi spre Uniunea Europeană, iar domeniul transporturilor este o prioritate în acest sens”, a afirmat el.

Potrivit oficialului moldovean, sprijinul Uniunii Europene “a fost crucial pentru a ajuta ţara noastră să depăşească mai uşor efectele războiului nejustificat şi inuman lansat de Rusia împotriva Ucrainei”.

Vezi și : Statele Uniunii Europene şi-au dat acordul asupra primei legi privind inteligenţa artificială

“Războiul din ţara vecină a însemnat pentru Moldova blocaje în lanţurile de aprovizionare, închiderea spaţiului aerian, aeroporturi închise, porturi care lucrează la supracapacitate, presiune pe drumurile rutiere şi cozi imense la punctele de trecere la frontiere. Acest război ne-a arătat cât de vulnerabile sunt reţelele de transport din Moldova şi Ucraina şi că trebuie să muncim mai mult, mai hotărât şi, cel mai important, împreună cu Uniunea Europeană, pentru a fi pregătiţi pentru astfel de provocări. Tocmai din acest motiv, lansarea astăzi a dialogului la nivelul înalt între Uniunea Europeană şi Moldova este un pas determinant în acest sens”, a declarat Spînu.

Republica Moldova este, de asemenea, un participant observator la lucrările Tratatului Comunităţii Transporturilor, care facilitează conectivitatea europeană mai largă, mai menţionează Comisia Europeană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie 17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.