UE şi Serbia au încheiat un acord pentru protejarea frontierelor de eventuale noi fluxuri de migraţie

Publicat:

Uniunea Europeană şi guvernul de la Belgrad au încheiat joi un acord prin care agenţia europeană Frontex va putea acţiona în Serbia în cadrul eforturilor de prevenire a unui nou val migrator în regiune, transmit dpa şi Tanjug, potrivit agerpres.

Acordul, semnat la Belgrad de comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, şi de ministrul de interne sârb Nebojsa Stefanovic, va permite agenţiei Frontex să acorde asistenţă Serbiei ‘în situaţia unei modificări bruşte în fluxurile de migraţie’, arată un comunicat al UE.


Citește și : Liderul dreptei franceze îl vrea pe Viktor Orban în rândul PPE

Potrivit lui Avramopoulos, Frontex va putea să întreprindă controale asupra migranţilor la frontieră în colaborare cu Ministerul sârb de Interne, ceea ce va creşte securitatea graniţelor externe ale Uniunii.

Uniunea Europeană a încheiat în acest an acorduri similare cu alte două state din regiunea Balcanilor, Albania şi Macedonia, în prezent purtându-se negocieri cu Bosnia-Herţegovina şi cu Muntenegru.

‘Pas cu pas, protejăm mai bine frontierele externe ale UE şi facem aceasta inclusiv prin cooperarea mai strânsă cu ţări partenere din vecinătatea noastră directă şi de dincolo de ea’, a subliniat comisarul Avramopoulos.

La rândul său, ministrul Stefanovic a arătat că siguranţa cetăţenilor este importantă pentru Serbia, dar şi că, în 2015, când criza migraţiei a început, UE a tratat Serbia ca un stat membru.

În 2015, în jur de 1 milion de migranţi au ajuns în vestul Europei pe aşa-zisa ‘rută balcanică’, ce face legătura între Orientul Mijlociu şi Austria şi, mai departe, Germania.

Citește și : Ambasadorul Palestinei în România spune că Bucureştiul nu-şi va muta ambasada din Israel

Chiar dacă ruta a fost blocată de la începutul lui 2016 prin măsuri coordonate de închidere a frontierelor, mii de migranţi reuşesc totuşi să o traverseze în continuare.

Aproximativ 4.000 de persoane sunt blocate în prezent în Serbia şi alte 3.000 în Bosnia, încercând să ajungă în Europa Occidentală cu ajutorul traficanţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.