UE şi Statele Unite anunţă un cod de conduită comun cu privire la inteligenţa artificială

Publicat:

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au anunţat miercuri un proiect de cod de conduită comun cu privire la inteligenţa artificială (AI) deschis ţărilor democratice, care ar urma să se aplice în mod voluntar în acest sector, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”În viitoarele săptămâni, vom prezenta un proiect de cod de conduită privind inteligenţa artificială”, a declarat vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene pentru O Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, într-o conferinţă de presă comună desfăşurată în Suedia cu secretarul de stat american Antony Blinken.


Citește și : Ungaria cere Comisiei Europene să prelungească restricţiile cu privire la importul de cereale din Ucraina până la finele lui 2023

Ideea este de a exista ”foarte, foarte curând” o propunere finală asupra căreia companiile din acest sector, dominate de giganţii americani Microsoft, Meta sau Google, ”se vor putea angaja în mod voluntar”, a precizat Vestager.

Este vorba despre ”a stabili coduri de conduită voluntare care ar fi deschise tuturor ţărilor care împărtăşesc aceleaşi idei”, a spus Antony Blinken.

În prezenţa fondatorului robotului conversaţional revoluţionar ChatGPT, Sam Altman, chestiunea AI a fost unul dintre subiectele principale ale unei reuniuni a Consiliului comerţului şi tehnologiilor (CCT) desfăşurate la Lulea, în nordul Suediei.

”Uniunea Europeană şi SUA împărtăşesc punctul de vedere comun potrivit căruia tehnologiile de inteligenţă artificială comportă mari oportunităţi, dar prezintă de asemenea riscuri pentru societăţile noastre”, au declarat UE şi Statele Unite într-un comunicat final.

UE doreşte să fie prima la nivel mondial care se dotează cu un cadru juridic complet şi obligatoriu pentru a limita abaterile AI, dar intrarea în vigoare a acestui cadru nu va avea loc înainte de finalul lui 2025.

Citește și : Rusia susţine că a distrus ultima navă operaţională a marinei ucrainene în portul Odesa

În privinţa SUA, în pofida numeroaselor discuţii, niciun proiect obligatoriu nu se află pentru moment pe agendă.

O foaie de parcurs euro-americană în cadrul CCT urmează să permită ”identificarea standardelor şi a instrumentelor pentru o AI demnă de încredere”, mai arată comunicatul final.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.