X

UE speră că Turcia îşi va menţine angajamentele în problema migranţilor

Turcia nu a anunţat în mod oficial vreo schimbare în politica sa privind refugiaţii, a declarat vineri Comisia Europeană, care a adăugat că se aşteaptă ca Ankara să-şi respecte angajamentele asumate cu privire la ţinerea sub control a fluxurilor de migranţi către Uniunea Europeană, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Autorităţile turce s-au angajat să pună capăt fluxurilor de migranţi ilegali care tranzitează Turcia cu destinaţia UE şi să asigure condiţii de primire îmbunătăţite pentru refugiaţii de pe teritoriul turc, în schimbul unui sprijin din partea blocului comunitar.

Citeşte şi: Facebook îşi ANULEAZĂ conferinţa anuală pentru dezvoltatori

”Aş vrea să subliniez că nu există niciun anunţ oficial din partea Turciei despre vreo schimbare în politica sa privind solicitanţii de azil, refugiaţii şi migranţii”, a afirmat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferinţa de presă cotidiană a executivului UE.

”Aşadar, din punctul nostru de vedere, declaraţia UE-Turcia încă este valabilă şi ne aşteptăm ca Turcia să-şi respecte angajamentele ce decurg din această declaraţie. Autorităţile turce au conformat oficial că nu există nicio modificare a politicii oficiale; ne aşteptăm ca acest lucru să continue să rămână astfel”, a menţionat Stano.

Un înalt demnitar turc a anunţat că Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, în timp ce Ankara a răspuns vineri la uciderea a 33 de soldaţi turci într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei.

Citeşte şi: După ce a pierdut 33 de soldaţi în Siria, Erdogan dă drumul refugiaţilor spre Europa

Uciderea a 33 de soldaţi turci şi rănirea altor 32, anunţată de guvernator în provincia turcă Hatay la graniţa cu Siria, a ridicat bilanţul militarilor turci ucişi în regiune în această lună la 54. Directorul de comunicaţii turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate ţintele “cunoscute” ale guvernului sirian au fost bombardate de unităţile turce de sprijin aerian şi terestru.

Detaliile represaliilor nu au fost imediat clare.

Aproximativ un milion de civili au fost strămutaţi în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce guvernul sirian susţinut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniţi de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani.

Tags: Comisia Europeană (CE)Fahrettin AltunIdlibmigrantiPeter StanorusiasiriaturciaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora