UE, SUA și Regatului Țărilor de Jos reacţionează la deciziile CSJ

Publicat:

UE, SUA și Regatului Țărilor de Jos reacţionează la deciziile CSJ

Partenerii de dezvoltare ai R. Moldova au venit cu o reacție comună, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat un șir de decizii ale Comisie Pre-Vetting, cauzele fiind trimise la re-evaluare.

„Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Regatul Țărilor de Jos se alătură partenerilor internaționali în susținerea parcursului european al R. Moldova. Cetăţenii moldoveni merită o justiţie independentă, integră, eficientă, responsabilă şi transparentă. Reforma sistemului judiciar este un element cheie pe calea Moldovei către aderarea la UE”, se menționează într-o declarație comună a partenerilor, transmite Deschide.md.


Citeşte şi: CEC a aprobat Programul calendaristic pentru alegerile locale

În acest sens, reprezentanții Uniunii Europene, ai SUA și ai Regatului Țărilor de Jos au specificat că toate acele decizii trebuie examinate cu atenție și că ei în continuare vor susține activitatea Comisiei Pre-Vetting.

UE, SUA și Regatului Țărilor de Jos reacţionează

„Suntem convinși că membrii Comisiei de Evaluare vor analiza în detaliu raționamentele Curții și vor lua în considerare toate constatările, aplicând expertiza și profesionalismul lor în reevaluarea acestor recursuri în conformitate mandatul lor independent, respectând legislația națională, cea europeană și internațională”, se mai arată în declarație.

Între timp, autoritățile internaționale le-au dat o notă de încredere celor din Comisia Pre-Vetting, menționând că această Comisie are un rol crucial în reforma justiției.

„Activitatea Comisiei Independente de Evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor reprezintă un fundament important pentru reforma justiției în Moldova. S-a reușit deja verificarea persoanelor care au devenit între timp membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și examinarea candidaților care sunt gata să fie numiți în Consiliul Superior al Procurorilor. Comisia de Evaluare și-a demonstrat profesionalismul și conștiinciozitatea, iar noi apreciem în mod deosebit modul în care s-a desfășurat acest process”, mai scriu reprezentanții partenerilor externi.

UE, SUA și Regatului Țărilor de Jos reacţionează

21 de candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor, care au picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor fi reevaluați.

Ulterior, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul R. Moldova, Olesea Stamate, a catalogat decizia CSJ ca o nouă încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

De asemenea, Dorin Recean a criticat membrii CSJ declarând că decizia lor nu a surprins pe nimeni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.