X

UE nu ar trebui să insiste în problema migranţilor, afirmă premierul ceh desemnat

Premierul ceh desemnat Andrej Babis a afirmat că Uniunea Europeană nu ar trebui să insiste asupra cehilor în legătură cu refuzul acestora de a primi solicitanţi de azil deoarece aceasta ar putea duce la consolidarea partidelor extremiste din ţară, relatează Reuters. 

Comisia Europeană a decis joi trimiterea în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a trei ţări – Ungaria, Polonia şi Republica Cehă – pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în ce priveşte primirea de refugiaţi, notează Reuters.

Babis, al cărui guvern urmează să fie învestit pe 13 decembrie de către preşedintele Milos Zeman, a reafirmat poziţia ţării sale cu privire la migranţi.

‘Comisia Europeană îşi poate retrage acuzaţia în orice moment. Trebuie să negociem aceasta şi să oferim diferite propuneri cum ar fi paza frontierelor sau acordarea de ajutor altor ţări. Dar nu mai dorim refugiaţi’, a subliniat Babis într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Pravo.

‘UE trebuie să înţeleagă că dacă nu va asculta propunerile noastre, atunci va creşte influenţa unor partide extremiste ca Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreaptă) sau partidul ceh SPD, de extremă-dreaptă, a căror strategie este de fapt să distrugă UE’, a explicat premierul ceh desemnat. El va reprezenta ţara la summitul UE din 14 şi 15 decembrie, unde liderii europeni vor discuta de asemenea problema migraţiei.

Cehii au refuzat să mai primească solicitanţi de azil în pofida unei scăderi semnificative a sosirilor acestora ca urmare a întăririi controalelor la graniţe şi a proiectelor mai stricte dincolo de frontierele UE pentru a descuraja migraţia către Europa.

Miliardarul ceh Andrej Babis, a cărui mişcare populistă ANO a câştigat detaşat alegerile parlamentare din luna octombrie, a fost desemnat miercuri de preşedintele Milos Zeman pentru a deveni şef al noului executiv de la Praga.

După desemnarea sa, miercuri, Andrej Babis a subliniat că summitul european de la 14-15 decembrie va fi unul “foarte important şi pentru Republica Cehă şi pentru securitatea cetăţenilor” săi. “Ţara noastră ar trebui să fie mai activă în soluţionarea problemei migraţiei ilegale”, a adăugat Babis, a cărui formaţiune a câştigat susţinere atât de la dreapta, cât şi de la stânga cu promisiuni de reducere a taxelor şi de înlocuire a politicienilor corupţi, dar şi prin apelurile de închidere a frontierelor UE şi de neacceptare a cotelor de refugiaţi în Uniunea Europeană.

Tags: Andrej BabisANOcehiaMilos Zemanproblema imigrantilor
Categorii: Diaspora