X

UE trebuie să facă mai multe în privința crizei refugiaților (oficial ONU)

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, a declarat joi, în cadrul unei vizite în Grecia, că această țară este supusă unei presiuni imense ca urmare a miilor de refugiați aflați pe teritoriul său și a făcut apel la statele UE să ia măsuri în acest sens, potrivit Reuters, scrie mediafax.

În cadrul vizitei sale în Grecia, Grandi a declarat că situația migranților și condițiile în care aceștia trăiesc în taberele din insula Lesbos sunt „extrem de tulburătoare”. De asemenea, el și-a exprimat îndoielile cu privire la noile modificări legislative cu privire la acordarea de azil în Grecia.

Citește și : Noul buget al OIAC a fost aprobat, în pofida eforturilor Rusiei

„Răbdarea și ospitalitatea sunt mult mai puțin vizibile ca în trecut”, a declarat Grandi la Atena.

Oficialul ONU a vizitat miercuri tabăra de refugiați din Moria, construită pentru a găzdui 3.000 de persoane, dar în care, în prezent, locuiesc aproximativ 15.000 de refugiați.

„Condițiile în care trăiesc acești oameni sunt extrem de tulburătoare. Aici există un puternic sentiment de disperare și o lipsă de perspective, situația este foarte dificilă”, a spus Grandi.

De asemenea, el a făcut referire și la temerile potrivit cărora autoritățile elene ar urma să îi transfere pe refugiații din taberele din insule în centre pentru migranți, comparate de către organizațiile pentru drepturile omului cu adevărate centre de detenție. „Am informat în mod clar Guvernul că Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați se opune plasării în detenție a solicitanților de azil”, a declarat acesta.

Grandi a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să aibă o politică unitară privind gestionarea crizei refugiaților.

Grecia a făcut în repetate rânduri apel la oficialii europeni în legătură cu stabilirea unei politici comune privind distribuirea solicitanților de azil în interiorul Blocului comunitar.

Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că în mandatul său va promova o reformă a politicilor Uniunii Europene privind migrația.

Citește și : La două zile după seismul din Albania, un bărbat a fost scos în viaţă de sub dărâmături

Guvernul de la Atena intenționează să mute aproximativ 20.000 de persoane către partea continentală a țării până la finalul anului și estimează că noile centre de cazare ar urma să fie construite până în iulie 2020.

Autoritățile din Grecia estimează că peste 80.000 de refugiați se află în prezent pe teritoriul țării.

Tags: atenaazilFilippo GrandigreciaLesbosrefugiatiuniunea europeana
Categorii: Diaspora