X

UE trebuie să renunţe la cererile nerezonabile în cazul acordului post-Brexit, atenţionează ministrul sănătăţii britanic

Ministrul sănătăţii britanic Matt Hancock a reluat duminică apelurile adresate Uniunii Europene de a-şi schimba poziţia în sensul retragerii ”cererilor nerezonabile”, astfel încât Londra şi UE să poată ajunge la un acord asupra relaţiilor comerciale post-Brexit, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.  

”Vrem ca aceste discuţii să ajungă la un rezultat pozitiv, evident eu doresc un acord, cred că toată lumea doreşte un acord. Din păcate, Uniunea Europeană a prezentat unele solicitări nerezonabile… Ei (reprezentanţii UE, n.red.) nu respectă rezultatul referendumului”, a declarat Hancock pentru postul de televiziune Sky News.

Citește și : Magdalena Andersson, prima femeie în fruntea Comitetului Financiar şi Monetar al FMI

”Sunt sigur că putem ajunge la un acord, dar evident este nevoie de o schimbare de poziţie din partea UE”, a adăugat ministrul britanic.

Menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, respinsă de Londra, este printre subiectele cele mai controversate în aceste tratative şi un subiect sensibil în special pentru Franţa şi Olanda, ţări cu un sector dezvoltat al pescuitului.

Fără un acord, relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi reglementate, de la 1 ianuarie 2021, de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Va fi însă nevoie de unele înţelegeri sectoriale între Bruxelles şi Londra pentru domenii care necesită un cadru legal, cum este sectorul transporturilor, pentru acesta Comisia Europeană anunţând săptămâna trecută planuri de contingenţă aplicabile în caz de eşec al negocierilor.

Citește și : Pentru a stopa răspândirea COVID-19, femeile și bărbații din Panama vor face cumpărături în zile diferite

În afară de presiunea calendarului, pentru europeni se adaugă şi cea a Parlamentului European. Eurodeputaţii au cerut un acord ”până duminică la miezul nopţii” (20 spre 21 decembrie, n.red.) pentru a putea examina şi ratifica textul, în vederea intrării sale în vigoare la 1 ianuarie.

Un acord încheiat in extremis ar putea intra în vigoare cu titlu provizoriu, o opţiune care pare a avea sprijinul statelor membre, cu o ratificare ulterioară din partea Parlamentului European.

Tags: acordbrexitlondraMatt HancockUE
Categorii: Diaspora