X

UE trebuie să-şi închidă frontierele externe pentru a descuraja migranţii care nu mai sunt bineveniţi, afirmă ministrul de interne sloven

Uniunea Europeană trebuie să-şi închidă frontierele externe pentru a descuraja migranţii care nu mai sunt bineveniţi în blocul comunitar, a susţinut joi ministrul de interne sloven Ales Hojs, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, relatează agenţia de presă Reuters, potrivit agerpres

Într-o conferinţă internaţională consacrată migraţiei şi desfăşurată la Sarajevo, Hojs a afirmat că miniştrii de interne europeni s-au declarat preocupaţi de pandemia de COVID-19, de criza migranţilor şi de căderea guvernului în Afganistan.

Citește și : Două landuri din Austria cer un lockdown naţional

”Toate trei au contribuit adiţional la creşterea numărului de migranţi ilegali care se deplasează spre Europa şi Balcani, destabilizând Uniunea Europeană”, a afirmat Hojs în faţa presei.

Mii de migranţi, în majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află în prezent blocaţi de mai multe zile în condiţii de temperaturi scăzute de-a lungul frontierei dintre Belarus şi Polonia, în speranţa că vor putea intra pe teritoriul UE.

Uniunea Europeană îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Hojs a comparat situaţia actuală cu afluxul de migranţi din 2015, când UE a primit circa 1 milion de persoane care fugeau de războiul din Siria, dar a precizat că acum este o mare diferenţă: ”Nu mai există refugiaţi bineveniţi”.

El a adăugat că preşedintele belarus Lukaşenko duce un ”război hibrid” şi că UE nu va permite nimănui să folosească migranţii în scopuri politice.

Citește și : La ordinul lui Putin, Rusia evacuează 380 de persoane din Afganistan

Potrivit demnitarului sloven, discuţiile cu Lukaşenko nu au dus la rezultate concrete, dar Ales Hojs s-a declarat convins că actuala criză va fi încheiată în primăvara anului viitor, atunci când Polonia îşi va finaliza procesul de consolidare a graniţelor sale.

”Cred că frontierele externe trebuie să fie securizate, chiar şi cu garduri dacă este necesar”, a explicat Hojs, care susţine iniţiativa ca UE să finanţeze construirea gardurilor la graniţele sale externe.

Tags: Ales Hojscovid-19Sarajevouniunea europeana
Categorii: Diaspora