X

UE trimite peste 200 de pompieri în Grecia pe perioada verii

Peste 200 de pompieri şi echipament din România, Bulgaria, Finlanda, Norvegia, Franţa şi Germania vor fi staţionaţi în Grecia pentru a furniza ajutor imediat în eventualitatea unor incendii majore în timpul verii, a anunţat joi Comisia Europeană, relatează Reuters, potrivit agerpres.

O serie de incendii a devastat circa 150.000 de hectare de pădure şi vegetaţie în diferite părţi ale Greciei vara trecută, în contextul în care ţara a fost lovită de cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani.

Citește și : Războiul din Ucraina şi pandemia vor urgenta tranziţia energetică a Europei

După ce a fost dur criticat pentru răspunsul său la incendii, guvernul grec a înfiinţat un nou minister al protecţiei civile şi a promis să dezvolte capacităţile de intervenţie la incendii.

“În august 2021, Grecia s-a confruntat cu circa 65 de incendii simultane pe zi, cu temperaturi medii care au depăşit adesea 40 de grade Celsius”, a declarat într-un comunicat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

“De aceea, împreună cu autorităţile greceşti am convenit asupra unei prezenţe de sprijin de peste 200 de pompieri înalt calificaţi de pe întregul continent pentru a-i susţine pe cei din prima linie atunci când izbucnesc incendii”, a adăugat el.

Asistenţa, finanţată şi coordonată prin mecanismul de protecţie civilă al UE, va veni pe lângă avioanele de combatere a incendiilor la dispoziţia ţărilor UE, notează Reuters.

Citește și : Suedia va furniza Ucrainei ajutor economic suplimentar şi noi echipamente militare

Tags: BulgariafinlandafrantagermaniagreciaNorvegiapompieriRomania
Categorii: Diaspora