UE vrea să reformeze Organizaţia Mondială a Comerţului

Publicat:

Ţările Uniunii Europene vor să îmbunătăţească modul în care funcţionează Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), în contextul creşterii tensiunilor comerciale provocate de tarifele vamale introduse de preşedintele SUA, Donald Trump, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În perioada 28-29 iunie, liderii UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta o gamă variată de subiecte, inclusiv migraţia şi securitatea, dar şi comerţul. Potrivit unei variante preliminare a comunicatului pregătit pentru acest summit, liderii UE vor cere Comisiei Europene, care supervizează politica comercială a UE, să vină cu propuneri care să îmbunătăţească modul în care OMC funcţionează în domenii cruciale, pentru a crea condiţii echitabile de concurenţă. Printre domeniile cruciale, documentul menţionează noi reguli cu privire la subvenţii, negocieri şi o viziune diferită cu privire la dezvoltare.


Citește și : Vatican: Tinerii LGBT şi-ar dori ca Biserica să dea o mai mare atenţie nevoilor lor

“În contextul creşterii tensiunilor comerciale, Consiliul European subliniază importanţa păstrării şi adâncirii sistemului multilateral bazat pe reguli”, se arată în documentul consultat de Reuters.

În prezent, OMC funcţionează pe baza consensului stabilit între cele 164 de state membre şi, în condiţiile în care fiecare ţară are drept de veto, fiecare nouă iniţiativă riscă să devină o monedă de schimb într-o negociere mai amplă. Până acum, puţine iniţiative de reformare a OMC au avut succes şi multe s-au blocat, precum cele care vizează reducerea subvenţiilor în agricultură, creşterea accesul pe piaţă, reformarea sistemul de dispute din cadrul OMC sau liberalizarea schimburilor cu servicii.

Citește și : UE are în vedere instituirea unor „platforme regionale de debarcare” pentru migranţi

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.