UE vrea să repatrieze în două luni peste 15.000 de imigranţi africani aflaţi în Libia

Publicat:

Uniunea Europeană speră să poată repatria până în februarie spre ţara lor de origine 15.000 de imigranţi africani voluntari care se află în prezent în Libia, a anunţat joi, la Bruxelles, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, informează France Presse, potrivit agerpres.

Este obiectivul fixat de grupul de lucru creat la sfârşitul lunii noiembrie la un summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană la Abidjan, ca reacţie la indignarea provocată de imaginile apărute în mass-media cu pieţele de sclavi din Libia.


Citeşte şi: ISIS ameninţă cu atacuri jihadiste pe teritoriul SUA

Grupul de lucru este format din reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE), ai Uniunii Africane (UA), ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) şi ai Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

În total, de la începutul lui 2017, numărul persoanelor care au beneficiat de o “întoarcere umanitară voluntară de urgenţă” din Libia a ajuns la 30.000, comparativ cu circa 2.700 în 2016, a subliniat Federica Mogherini.

Grupul de lucru a fost creat ca răspuns la situaţia critică în care se află imigranţii blocaţi în Libia, veniţi din Africa şi din Orientul Mijlociu, şi care încearcă să ajungă în Europa traversând Mediterana.

Marţi, Amnesty International a acuzat guvernele europene că sunt ‘complice’ la detenţia imigranţilor în condiţii groaznice în Libia, reproşându-le în special ajutorul pentru gărzile de coastă libiene implicate, conform ONG-ului, în traficul de fiinţe umane.

Mogherini a reamintit de asemenea că pentru cei care sunt eligibili la o protecţie internaţională ţările membre ale UE au promis 40.000 de locuri pentru relocalizări.

Uniunea Europeană vrea astfel să aloce 100 de milioane de euro suplimentare pentru a continua aceste operaţiuni ‘pe teren’, desfăşurate de OIM şi UNHCR.

CiteŞte şi: Ce spune Putin despre ELIMINAREA opoziţiei din Rusia

Directorul general al OIM, William Swing, a salutat progresele înregistrate pe teren, însă a recunoscut că programul de ‘reintegrare’ a imigranţilor repatriaţi mai trebuie îmbunătăţit.

“Suntem pe cale să găsim o soluţie” la problema traficului de sclavi şi a centrelor de detenţie, a spus el.

Dificultatea accesului la anumite centre de detenţie şi în unele regiuni din Libia continuă să fie o problemă, a recunoscut Federica Mogherini.

“Încercăm să încurajăm autorităţile libiene să transforme centrele de detenţie în centre de primire deschise. Are loc un bun dialog”, a spus William Swing.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În Soroca, peste 17 mii de hectare de culturi cerealiere din prima grupă, recoltate. Fermierii spun că sunt mulțumiți

În Soroca, peste 17 mii de hectare de culturi cerealiere din prima grupă, recoltate. Fermierii spun că sunt mulțumiți Peste 17 mii de hectare de...

Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO

Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie...

Criză la Calea Ferată a Moldovei: Peste 5000 de angajați lucrează fără salarii de patru luni

Criză la Calea Ferată a Moldovei: Peste 5000 de angajați lucrează fără salarii de patru luni Mai mult de cinci mii de angajați ai Întreprinderii...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.