UE vrea să pregătească sancţiuni suplimentare împotriva Belarus

Publicat:

UE vrea să pregătească sancţiuni suplimentare împotriva Belarus pentru implicarea sa în ofensiva rusă împotriva Ucrainei, potrivit unei variante provizorii a concluziilor summitului Celor 27, care discută joi seară la Bruxelles despre un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei, relatează AFP, potrivit agerpres

Proiectul de text, consultat de AFP şi care urmează să fie supus aprobării şefilor de stat şi de guvern europeni, “face apel la pregătirea rapidă a unui nou pachet de sancţiuni care vor privi de asemenea Belarus”.


Citește și : Moscova va REPRIMA orice protest anti-război în Rusia

Această ţară, un aliat al Moscovei, care are o frontieră comună cu Ucraina nu departe de capitala Kiev, găzduieşte circa 30.000 de soldaţi ruşi pe teritoriul său, potrivit estimării SUA.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că armata sa nu va participa la invazia rusă. Însă Kievul a anunţat că forţele terestre ruse au intrat joi dimineaţă pe teritoriul său plecând nu doar din Rusia, ci şi din Belarus.

“Am constatat că atacul provenea şi din Belarus, deci există o implicaţie clară (…) cel puţin de pe teritoriul Belarus. Va fi un factor important în discuţie”, a spus un responsabil european.

Belarus este deja vizat de sancţiuni europene, după reprimarea mişcării de protest din 2020 şi afluxul de migranţi pe care Minskul este acuzat că l-a orchestrat la frontierele UE în 2021.

Principala ţară vizată joi de liderii UE rămâne totuşi Rusia. Cei 27 urmează să se înţeleagă asupra unor “noi măsuri restrictive care vor avea consecinţe masive şi severe asupra Rusiei” pentru atacul comis împotriva Ucrainei, potrivit textului.

Ele vor include “sancţiuni financiare care vor limita drastic accesul Rusiei la pieţele de capital” europene, afectând capacitatea Moscovei de a-şi refinanţa datoria, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ele “vor face să crească inflaţia, vor accelera ieşirile de capital şi vor eroda progresiv baza industrială” a ţării, a avertizat ea.

Aceste sancţiuni vizează, de asemenea, limitarea accesului Rusiei la “tehnologii cruciale”, privând-o de componente electronice şi de software, într-un mod care “să penalizeze grav toate sectoarele economiei ruse”, a precizat ea.

Citește și : China ‘înţelege preocupările’ Rusiei în materie de securitate

Liderii europeni ar urma să discute de asemenea şi alte opţiuni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi ca băncilor ruse să li se interzică să utilizeze sistemul de mesagerie SWIFT. Însă potrivit mai multor surse europene, această măsură suscită împotrivirea mai multor state membre care preferă ca ea să fie rezervată pentru un pachet de sancţiuni ulterior.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor...

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.