Uganda a adoptat o lege dură anti-LGBT, în pofida presiunilor occidentale

Publicat:

Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a promulgat luni o lege dură anti-LGBTQ, ce prevede inclusiv pedeapsa cu moartea pentru “homosexualitate agravată”, în pofida ameninţărilor occidentale cu sancţiuni şi a protestelor ONG-urilor, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

Relaţiile sexuale între persoanele de acelaşi sex erau deja ilegale în Uganda, la fel ca în majoritatea ţărilor africane, dar noul act normativ extinde domeniul penal de aplicare către toate minorităţile sexuale.


Citește și : Coreea de Nord va organiza o reuniune cheie despre economie la începutul lunii iunie

De asemenea, legea impune pedeapsa capitală pentru fapte cum ar fi relaţiile sexuale când o anumită persoană ştie că este infectată cu HIV şi face pasibilă cu până la 20 de ani de închisoare promovarea homosexualităţii.

Activiştii din ONG-uri au protestat vehement faţă de adoptarea legii. “Preşedintele ugandez a legalizat astăzi homofobia şi transfobia de stat”, susţine Clare Byarugaba, feministă şi activistă ugandeză. “Este o zi foarte sumbră şi tristă pentru comunitatea LGBTIQ, pentru aliaţii noştri şi pentru întreaga Ugandă”, mai spune activista, promiţând că va continua lupta judiciară contra noii legi.

Înaintea votării legii în parlamentul de la Kampala, preşedintele Yoweri Museveni, care a descris homosexualitatea drept o “deviere de la normalitate”, i-a îndemnat pe parlamentarii ugandezi să reziste în faţa presiunilor occidentale şi să adopte actul normativ.

UE, SUA, ONU şi o coaliţie de companii multinaţionale, printre care şi Google, au condamnat această lege, votată iniţial de parlamentul ugandez în martie. Uganda primeşte anual miliarde de dolari ca ajutor economic extern, iar acum guvernele occidentale ar putea diminua sau sista această asistenţă ca represalii după adoptarea legii anti-LGBT.

Citește și : Acordul asupra datoriei SUA pregătit să fie înaintat Congresului

Washingtonul a avertizat deja Kampala asupra posibilelor “consecinţe” economice şi a anunţat că va evalua implicaţiile noii legi ugandeze asupra PEPFAR, programul SUA de asistenţă în combaterea HIV/SIDA.

La rândul său, într-o rezoluţie votată în aprilie, Parlamentul European a criticat ceea ce a numit “contribuţia preşedintelui Museveni la retorica de ură împotriva persoanelor LGBT+”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CIO autorizează 39 de ruşi şi belaruşi să participe sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris

CIO autorizează 39 de ruşi şi belaruşi să participe sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) autorizează acum...

Bloggeri ucraineni, arestaţi pentru obstrucţionarea mobilizării

Bloggeri ucraineni, arestaţi pentru obstrucţionarea mobilizării Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi arestarea în regiunea Odesa a unui grup de şapte bloggeri...

Sprijinul acordat R.Moldova, pe agenda reuniunii Consiliului European

Sprijinul acordat R.Moldova, pe agenda reuniunii Consiliului European Sprijinul acordat Republicii Moldova se numără printre subiectele de pe agenda reuniunii Consiliului European, care are loc...

Stoltenberg: Rusia nu este capabilă să realizeze ‘străpungeri semnificative’ pe frontul din Ucraina

Stoltenberg: Rusia nu este capabilă să realizeze 'străpungeri semnificative' pe frontul din Ucraina După doi ani şi patru luni de când a lansat invazia asupra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.