Uganda plasează în lockdown două districte aflate în centrul epidemiei actuale de Ebola

Publicat:

Preşedintele ugandez Yoweri Museveni a ordonat sâmbătă plasarea în lockdown a două districte aflate în centrul epidemiei actuale de Ebola, iar măsurile adoptate vizează interdicţia de deplasare a rezidenţilor, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea spaţiilor publice, informează AFP, potrivit agerpres

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Uganda, febra hemoragică a cauzat moartea a 19 persoane, iar alte 58 de cazuri au fost confirmate în această ţară africană după identificarea primului bolnav, în data de 20 septembrie.


Citește și : Franţa va forma ‘până la 2.000 de militari ucraineni’ pe teritoriul său

Potrivit autorităţilor ugandeze, cazurile de Ebola sunt concentrate în districtele centrale Mubende şi Kassanda, iar epidemia nu a ajuns încă în Kampala, capitala ţării, ce are o populaţie de 1,5 milioane de locuitori, în pofida testelor pozitive depistate la un cuplu din acest oraş.

Într-o alocuţiune televizată, preşedintele Museveni a ordonat plasarea imediată în lockdown a celor două districte, prin interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, interdicţii de deplasare a rezidenţilor şi închiderea pieţelor, a barurilor şi a bisericilor pentru 21 de zile.

“Am semnat următoarele ordine: deplasările spre şi dinspre districtele Mubende şi Kassanda sunt de acum interzise. Dacă vă aflaţi în districtele Mubende şi Kassanda, rămâneţi acolo timp de 21 de zile”, a declarat fostul lider de gherilă devenit preşedinte, aflat la putere din 1986.

Transporturile de mărfuri vor rămâne autorizate să părăsească cele două zone, însă toate celelalte tipuri de transporturi sunt suspendate, a adăugat el.

Preşedintele Museveni a ordonat deja vracilor tradiţionali să nu se mai ocupe de bolnavi, încercând să frâneze astfel răspândirea virusului, şi Poliţiei să aresteze orice persoană suspectă de Ebola care refuză să fie plasată în izolare.

Transmiterea virusului la oameni se face prin fluide corporale, iar principalele simptome ale bolii sunt febră, vărsături, hemoragii şi diaree. Persoanele infectate devin contagioase doar după apariţia simptomelor, după o perioadă de incubaţie care variază între două şi 21 de zile.

Epidemiile sunt greu de controlat, mai ales în zonele urbane.

Uganda, o ţară din Africa de Est, s-a confruntat cu mai multe epidemii de Ebola, cea mai recentă dintre ele având loc în 2019.

Citește și : Banca Mondială spune că în Ucraina sărăcia a crescut de zece ori din cauza războiului

Deocamdată nu există niciun vaccin omologat împotriva tulpinii virusului Ebola, denumită “tulpina Sudan”, care se răspândeşte în prezent în Uganda.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri că studiile clinice ale unor vaccinuri dezvoltate împotriva acestei tulpini a virusului Ebola ar putea să înceapă “în săptămânile următoare” în Uganda.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 2 iulie 2024

Horoscop 2 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Leii sunt foarte invidiaţi în această perioadă, în timp ce Racii depind de...

Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani

Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani Fondurile suverane din Orientul Mijlociu au fost responsabile pentru mai mult...

Doar 10% din suprafața uscatului este locuită: ‘Nu mai bine terraformăm noi Terra?’

Doar 10% din suprafața uscatului este locuită: 'Nu mai bine terraformăm noi Terra?' Deși deseori genială, în special prin autori ca Jules Verne, George Herbert...

Cele mai proaste alimente pentru creier, care pot afecta memoria și concentrarea

Cele mai proaste alimente pentru creier, care pot afecta memoria și concentrarea Alimentele pe care le consumăm au un impact major asupra creierului, influențând performanțele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.