X

Uganda stă pe un munte de aur! Un zăcământ de 31 de milioane de tone a fost descoperit recent

Uganda a anunţat că studiile recente de explorare au arătat că are zăcăminte de minereu de aur de aproximativ 31 de milioane de tone și că dorește să atragă mari investitori pentru a dezvolta sectorul dominat până acum de micii mineri neautorizaţi, relatează agenţia de ştiri Reuters.

În ultimii doi ani, s-au făcut explorări aeriene în toată țara, urmate de sondaje și analize geofizice și geochimice, a declarat pentru Reuters Solomon Muyita, purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei și Dezvoltării Minerale.

Vezi şi: Maduro face o vizită neaşteptată în Qatar – VIDEO – Black News

Muyita a spus că din cele 31 de milioane de tone de minereu ar putea fi extrase aproximativ 320.158 de tone de aur rafinat.

Majoritatea zăcămintelor au fost descoperite în Karamoja, o zonă întinsă şi aridă din colțul de nord-est al țării, la granița cu Kenya. Rezerve mari au fost găsite și în zonele de est, centru și vest ale țării africane.

Muyita a spus că Wagagai, o companie chineză, a înființat o mină în Busia, în estul Ugandei, și se aşteaptă să înceapă producția în acest an. Wagagai a investit 200 de milioane de dolari, a spus el, iar mina sa va avea şi o unitate de rafinare.

Guvernul președintelui Yoweri Museveni a căutat să intensifice investițiile în minerit pentru a exploata resurse precum cuprul, minereul de fier, aur, cobalt și fosfați.

Citeşte şi: NATO: Ucraina are nevoie de ‘mai multe arme grele’ – Black News

Parlamentul a adoptat la începutul acestui an o nouă lege a mineritului care, odată semnată de președinte, va deschide calea pentru crearea unei companii miniere de stat.

Compania va achiziționa în mod obligatoriu un pachet de 15% din fiecare operațiune minieră, iar investitorilor li se va cere să semneze un acord de partajare a producției cu guvernul. Anterior, investitorilor li se acordau licențe de producție minieră pe principiul primul venit, primul servit.

Tags: aurChinaKaramojaSolomon MuyitaUgandaWagagaiYoweri Museveni
Categorii: Știrile zilei