X

Uganda urmează să anunţe miercuri sfârşitul epidemiei de Ebola

Uganda urmează să anunţe miercuri sfârşitul epidemiei de Ebola dacă nu va fi raportat niciun caz până atunci, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii din această ţară, informează AFP, potrivit agerpres

De la declararea unei epidemii de Ebola de către autorităţi, la 20 septembrie, această ţară est-africană a înregistrat 142 de cazuri confirmate şi 56 de decese. Boala a reapărut în centrul Ugandei, primul caz provenind de la o aşa-numită tulpină “sudaneză”.

Citește și : Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), se consideră că o epidemie a luat sfârşit atunci când nu mai există cazuri noi timp de 42 de zile consecutive, adică de două ori mai mult decât perioada de incubaţie a virusului Ebola.

Declararea sfârşitului epidemiei de Ebola “va avea loc miercuri în districtul Mubende” din centrul ţării, unde a început epidemia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Emmanuel Ainebyoona.

Ultimul pacient confirmat cu virusul a fost externat din spital pe data de 30 noiembrie, au anunţat autorităţile sanitare.

În prezent, nu există niciun vaccin împotriva tulpinii “sudaneze” a virusului. Dar trei vaccinuri experimentale – unul dezvoltat de Universitatea Oxford şi de Jenner Institute din Marea Britanie, altul de Sabin Vaccine Institute din SUA şi un al treilea de către International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) – sunt în prezent testate în Uganda, după primele livrări în decembrie.

Ebola este o febră hemoragică virală adesea fatală. Boala poartă numele unui râu din Republica Democratică Congo (RDC), unde a fost descoperită în 1976.

Citește și : Facebook ELIMINĂ postările care sprijină asaltul din Brazilia

Uganda s-a confruntat cu şase focare de Ebola, ultimul dintre acestea în 2019. Patru dintre focare au fost cauzate de aşa-numita tulpină sudaneză.

Transmiterea virusului Ebola se face prin fluidele corporale ale unei persoane infectate, principalele simptome fiind febra, vărsăturile, sângerările şi diareea.

Tags: deceseebolaEmmanuel AinebyoonaOMSUganda
Categorii: Știrile zilei