Uigurii din China îi cer ajutorul lui Antony Blinken

Publicat:

Cel mai mare grup de reprezentanţi ai uigurilor în exil i-au scris secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, cu rugămintea de a cere Chinei să închidă lagărele din provincia Xinjiang, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Conform unor activişti şi experţi ai ONU, în nord-vestul Chinei sunt ţinuţi în lagăre circa un milion de musulmani uiguri şi de alte etnii turcice. Beijingul respinge acuzaţiile Washingtonului privind comiterea unui genocid împotriva minorităţilor etnice şi religioase şi susţine că lagărele sunt de fapt tabere de pregătire vocaţională, care contribuie la eradicarea extremismului islamic şi a separatismului.


Citește și: Europa aşteaptă cu sufletul la gură verdictul EMA în cazul AstraZeneca

Blinken şi consilierul naţional pentru securitate Jake Sullivan urmează să se întâlnească joi în Alaska cu ministrul chinez de externe Yang Jiechi şi cu consilierul de stat Wang Yi. Va fi prima întrevedere a unor înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite şi Chinei de la începutul mandatului preşedintelui american Joe Biden.

Şeful diplomaţiei SUA a acuzat deja autorităţile chineze de oprimare şi agresiune, atât în China cât şi în regiune.

Dolkun Isa, preşedintele Consiliului Mondial al Uigurilor, i-a transmis secretarului de stat american că “în primul rând este obligatorie încetarea imediată şi necondiţionată a genocidului şi crimelor împotriva umanităţii comise de China în Turkestanul de Est (…) inclusiv închiderea lagărelor de concentrare şi eliberarea necondiţionată a tuturor celor închişi arbitrar”. Turkestanul de Est este denumirea folosită de uigurii din exil pentru provincia chineză Xinjiang.

Citeşte şi: SEISM puternic în largul Algeriei

Isa susţine că Beijingul trebuie să pună capăt şi muncii silnice în Xinjiang şi alte provincii şi să permită anchete ale unor inspectori ai ONU.

Chen Xu, ambasadorul chinez la ONU din Geneva, a declarat luni Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului că “în prezent Xinjiangul şi Tibetul se bucură de prosperitate şi stabilitate” şi că “este absurd să se aplice Chinei eticheta de ‘genocid’, iar această încercare nu va avea niciun rezultat”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.