X

UK. Consiliul Naţional de Securitate va analiza răspunsul Moscovei în cazul Skripal

Premierul britanic Theresa May va prezida miercuri o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a analiza răspunsul Rusiei la ultimatumul formulat luni de şefa guvernului britanic, care a dat Moscovei termen până marţi la miezul nopţii pentru a oferi explicaţii în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al premierului britanic, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Mâine dimineaţă (miercuri) va avea loc o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru a discuta despre următoarele etape (…) şi pentru a vorbi despre răspunsul Rusiei, indiferent care va fi acesta’, a adăugat oficialul britanic, în condiţiile în care Theresa May a declarat luni în parlament că este ‘foarte probabil’ ca Rusia să se afle în spatele atacului cu un agent neurotoxic împotriva lui Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia.

Citeşte şi: Tentativă de asasinat împotriva premierului palestinian în Fâşia Gaza. Şapte oameni sunt răniţi

May, care a primit sprijin din partea SUA, UE şi NATO, a menţionat că agentul neurotoxic folosit asupra lui Skripal şi a fiicei sale este o substanţă ‘de uz militar’ din grupul de agenţi ‘Noviciok’, dezvoltat de Rusia, dând termen până marţi Moscovei pentru a oferi explicaţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

În timp ce Moscova a denunţat o ‘provocare’, premierul Theresa May a avertizat că în cazul absenţei unui răspuns ‘credibil’, ‘noi vom considera că această acţiune constituie o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Marii Britanii’.

Citeşte şi: Donald Trump l-a demis pe Rex Tillerson

Serghei Skripal (66 de ani) – un fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii – şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Tags: marea britanierusiaSerghei SkripalTheresa May
Categorii: Diaspora