UK: ‘Putin a pierdut controlul asupra războiului’

Publicat:

UK: ‘Putin a pierdut controlul asupra războiului’

Șeful Statului Major al Regatului Unit, Tony Radakin, a dat asigurări, în timpul unei întâlniri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că Vladimir Putin a pierdut controlul asupra războiului. Radakin a vizitat Kievul împreună cu secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, pentru a reafirma angajamentul guvernului lui Rishi Sunak față de poporul ucrainean, scrie LA RAZON, potrivit RADOR.

Șeful forțelor armate britanice a declarat că Ucraina a preluat conducerea la nivel strict militar. “Recentele atacuri asupra flotei Mării Negre sunt un alt exemplu al modului în care Ucraina menține inițiativa. Putin a pierdut controlul asupra războiului pe care l-a început și, în consecință, Rusia este diminuată”, a spus el. Dar el a avertizat și asupra eficienței apărărilor rusești, care, în opinia sa, sunt “mai puternice decât se aștepta Occidentul”, a recunoscut șeful forțelor armate britanice la emisiunea de radio War on the Rocks (Războiul pe stânci – n.tr.), în care Radakin a spus că West trebuie să fie “foarte atent să nu se grăbească să emită judecăți superficiale” despre contraofensivă.


UK: ‘Putin a pierdut controlul asupra războiului’

“Acesta este un război visceral. Ceea ce vedem este o Ucraină care se adaptează la apărările dure rusești, dar care are inițiativa și merge mai departe”, a spus el. Înaltul comandament militar al Marii Britanii a sugerat că războiul ar putea fi prelungit și a avertizat că capacitatea Ucrainei de a câștiga depinde de faptul că poate supraviețui Rusiei”. “Armata este cea care câștigă bătăliile, dar economia și sustenabilitatea sunt cele care tind să câștige războaiele”.

Citeşte şi: Cât va costa construcţia noului port de la Giurgiuleşti – Stiripesurse.md

Radakin i-a îndemnat pe politicienii occidentali să nu măsoare succesul contraofensivei exclusiv în termeni de câștiguri teritoriale. Forța militară a Ucrainei “nu este o forță de soldați profesioniști, este o armată cetățeană. Cum poți determina o armată cetățeană să lupte așa cum o face Ucraina pentru a depăși apărarea rusă? Există un element de umilință și calm în asta”, a spus Radakin.

Regatul Unit este a doua țară care a oferit cel mai mare ajutor militar Ucrainei de la începutul invaziei ruse de acum 19 luni. Guvernul Sunak dorește să continue creșterea transportului de arme, la câteva luni după aprobarea furnizării de rachete Storm Shadow, care au oferit Kievului o pârghie valoroasă pentru a ataca ținte strategice rusești în Crimeea, unde Rusia a suferit săptămâna trecută un atac asupra cazărmii generale a marinei sale în Marea Neagră.

Secretarul britanic al Apărării l-a întrebat pe președintele Zelenski “ce îi trebuie pentru a câștiga”. Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornum, s-a întâlnit și el cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov, pentru a oferi asistență militară suplimentară. Deocamdată, Franța a furnizat Ucrainei rachete Scalp, versiunea națională a lui Storm Shadows.

UK: ‘Putin a pierdut controlul asupra războiului’

De asemenea, NATO a promis că va oferi Kievului tot ce are nevoie pentru a învinge Moscova. Joia aceasta, a anunțat desfășurarea temporară a aeronavelor de supraveghere din Sistemul de avertizare și control aeropurtat (AWACS) la baza Siauliai din Lituania, pentru a monitoriza activitățile militare rusești în apropierea graniței Alianței.

Purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White, a explicat că aeronavele AWACS ale Alianței pot detecta avioane și rachete la sute de kilometri distanță, ceea ce le conveteşte într-o “capacitate cheie de avertizare timpurie pentru NATO”. Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a consolidat prezența aeriană în partea de est a Alianței folosind avioane de luptă, avioane de supraveghere și tancuri. Din februarie 2022, avioanele AWACS ale NATO au efectuat sute de zboruri deasupra Europei de Est pentru a monitoriza avioanele de război rusești.

UK: ‘Putin a pierdut controlul asupra războiului’

În urma atacurilor rusești cu drone în apropierea teritoriului NATO, Statele Unite au dislocat săptămâna trecută patru avioane de luptă F-16 suplimentare în România pentru a consolida misiunea de supraveghere aeriană a NATO.

Avioanele AWACS își vor începe zborurile de recunoaștere deasupra teritoriului Alianței în zilele următoare, iar misiunea de la baza Siauliai – unde vor fi dislocați aproximativ 150 de soldați în sprijinul aeronavelor – este de așteptat să dureze câteva săptămâni. Dispozitivele aparțin unei flote de 14 avioane de supraveghere deținute de NATO la baza de la Geilenkirchen (Germania).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cine a fost liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah: Cum a ajuns să fie considerat cel mai puternic om din Liban

Cine a fost liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah: Cum a ajuns să fie considerat cel mai puternic om din Liban Israelul susține că liderul Hezbollah, Hassan...

Proiectele realizate în Republica Moldova cu sprijinul UNDP și UNFPA, discutate de premierul Dorin Recean și conducerea organizațiilor internaționale

Proiectele realizate în Republica Moldova cu sprijinul UNDP și UNFPA, discutate de premierul Dorin Recean și conducerea organizațiilor internaționale Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP)...

Țara cu cea mai bună calitate a vieții din lume

Țara cu cea mai bună calitate a vieții din lume Țările europene domină primele zece locuri ale celor mai bune țări din lume pe baza...

Liderul suprem iranian, transferat într-un loc securizat, denunţă o viziune israeliană ‘mioapă’ după moartea lui Hassan Nasrallah

Liderul suprem iranian, transferat într-un loc securizat, denunţă o viziune israeliană 'mioapă' după moartea lui Hassan Nasrallah Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, denunţă sâmbătă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.