X

Ulf Kristersson, mandatat cu analizarea variantelor pentru formarea unui guvern al Suediei

Preşedintele parlamentului Suediei (Riksdagen), Andreas Norlen, a anunţat marţi că i-a acordat liderului Partidului Moderat, Ulf Kristersson, un termen de trei zile pentru a vedea dacă poate strânge suficient sprijin pentru formarea unui guvern care să obţină votul legislativului, transmite Reuters, potrivit agerpres

”Ulf Kristersson are sarcina de a analiza opţiunile”, a declarat Andreas Norlen într-o conferinţă de presă.

Citește și : Ani grei de închisoare pentru o crimă rasistă în Portugalia

Dacă parlamentul respinge succesiv patru candidaţi la funcţia de prim-ministru, atunci în mod automat Suedia va fi nevoită să organizeze alegeri anticipate.

După alegeri neconcludente din 2018, liderul social-democrat Stefan Lofven a avut nevoie de patru luni pentru a forma un guvern de coaliţie alături de ecologişti.

Stefan Lofven şi-a prezentat luni demisia din funcţia de premier, la o săptămână după votul de neîncredere pe care i l-a acordat parlamentul, lăsându-i preşedintelui acestui for sarcina de a găsi un nou şef al guvernului.

Citește și : Partidul Comunist Francez a pierdut şi ultimul său bastion electoral

Lofven a devenit săptămâna trecută primul şef de guvern suedez care a pierdut încrederea parlamentului. În practică, guvernul său rămâne în funcţie pentru gestionarea problemelor curente. Căderea guvernului Lofven a fost provocată de un subiect politic sensibil şi simbolic exploziv în Suedia: chiriile plafonate, de care beneficiază numeroşi suedezi.

Tags: Andreas NorlénRiksdagenStefan LofvenUlf Kristersson
Categorii: Diaspora