Ulf Kristersson va fi propus de parlamentul suedez să preia funcţia de premier

Publicat:

Preşedintele parlamentului suedez, Andreas Norlén, a anunţat luni că îl va propune în funcţia de premier pe liderul conservatorilor, Ulf Kristersson, votul în legislativ urmând să aibă loc săptămâna viitoare, relatează dpa, potrivit agerpres.

Norlén a precizat că îi va propune în mod oficial lui Kristersson la 12 noiembrie să preia postul de şef al guvernului, iar votul de învestitură va avea loc câteva zile mai târziu.


Citeşte şi: Trump scuteşte Coreea de Sud de la embargoul impus petrolului iranian

‘Înainte aceasta, [Kristersson] mă va informa ce partide intenţionează să includă în guvernul pe care vrea să-l formeze’, le-a declarat Norlén reporterilor la parlament.

Alegerile legislative de pe 9 septembrie s-au încheiat fără un câştigător susceptibil să poată construi o coaliţie stabilă.

Partidul social-democrat a rămas formaţiunea cu cele mai multe locuri în legislativ, iar coaliţia sa de centru-stânga a păstrat un avans minim faţă de Alianţa de centru-dreapta (condusă de Partidul Moderat al lui Ulf Kristersson), cu 144 de mandate faţă de 143, din totalul de 349. Ambele blocuri sunt minoritare în parlament, ceea ce complică formarea unui nou guvern.

Vezi şi: ALERTĂ la Marsilia. Două clădiri de locuinţe s-au prăbuşit – FOTO/VIDEO

În afara lor se plasează formaţiunea populistă de extremă dreapta Democraţii Suedezi, cel de-al treilea grup parlamentar, cu 62 de mandate, dar celelalte partide au exclus o colaborare cu acesta.

Premierul social-democrat Stefan Lofven a fost demis la sfârşitul lui septembrie printr-o moţiune de cenzură a Alianţei de centru-dreapta, cu voturile Democraţilor Suedezi, conducând de atunci un guvern interimar.

Citeşte şi: Iranul SFIDEAZĂ America: ‘Vom continua să vindem petrol!’

Tentativele ulterioare ale lui Kristersson şi Lofven de a forma un nou guvern au eşuat.

Kristersson a fost propus în septembrie de o coaliţie de patru formaţiuni de centru-dreapta, cunoscute drept Alianţa. Aceasta este însă divizată în ce priveşte o guvernare cu sprijin de orice fel din partea Democraţilor Suedezi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.