X

Ulianovschi: Șoferii prinși băuți sau drogați la volan ar trebui să rămână fără permis pe viață

Ulianovschi: Șoferii prinși băuți sau drogați la volan ar trebui să rămână fără permis pe viață

Fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, își exprimă îngrijorarea față de numărul mare și gravitatea accidentelor rutiere, din ultima perioadă, dar și a cazurilor de violență domestică. Prin urmare, el propune ca șoferii prinși băuți și drogați la volan să rămână fără permis de conducere pentru cel puțin 10 ani sau chiar pe viață. În ceea ce privește violența în familie, Ulianovschi crede că aceasta ar putea fi prevenită dacă victimele ar beneficia de un sprijin mai mare din partea statului.

Într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, Ulianovschi susține că, în vremurile bune promise de actuala guvernare a PAS, Republica Moldova a devenit un sat fără câini, unde fiecare face ce vrea. Mesajul a fost făcut în contextul recentelor tragedii de pe șosele, inclusiv cea din 10 august, când un șofer în vârstă de 22 de ani, cu permis de conducere suspendat, ar fi provocat un accident în urma căruia cinci oameni au ars de vii, iar trei copii au ajuns în stare gravă la spital, potrivit unimedia.info.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Unde-i lege, nu-i tocmeală. Cel puțin așa ar trebui să fie într-un stat democratic, prosper și sigur, dar și în vremurile bune promise de actuala guvernare. Astăzi, din păcate, Republica Moldova, este un sat fără câini, unde legile nu sunt obligatorii pentru toți. Fiecare face ce vrea, după cum îl duce capul. Asistăm din ce în ce mai des la tragedii pe șosele, provocate de șoferi vitezomani și teribiliști, în urma cărora rămân copii orfani și destine frânte. Suntem martorii unor crime șocante, în care copiii își omoară mamele. Totodată, asistăm la reglări de conturi între grupări criminale și focuri de armă, în plină stradă”.

Fostul ministru de Externe consideră că cei care se fac vinovați de producerea accidentelor rutiere, dar și responsabilii care nu depun eforturi mai mari pentru a le preveni ar trebui pedepsiți mai dur.

„Situația ar fi cu totul alta, nu ar mai fi oameni nevinovați care mor cu zile, dacă toate aceste infracțiuni ar fi pedepsite mai dur, dacă legea nu ar fi aplicată diferit pentru șmecheri. Șoferilor prinși băuți sau drogați la volan ar trebui, pe lângă închisoare, să li se suspende permisul de conducere pentru cel puțin 10 ani sau chiar pe viață, mașina să le fie confiscată și vândută, iar banii să ajungă la victimele accidentelor rutiere. Astfel de măsuri usturătoare ar fi în beneficiul acestor șoferi, al familiilor lor și ar duce la prevenirea altor nenorociri. Pedepse mai dure ar trebui aplicate și în cazul responsabililor care închid ochii la ilegalități, care iau mită, care se limitează doar la comisii de anchetă, pentru a șterge locul crimei”, a precizat Tudor Ulianovschi.

Fostul diplomat s-a referit și la cazul cutremurător înregistrat recent, la Strășeni, unde un adolescent în vârstă de 16 ani și-a omorât mama cu bestialitate.

„Violența în familie ar putea fi combătută, dacă reprezentanții ministerelor nu s-ar ocupa doar de elaborarea politicilor care sunt valabile doar pe hârtie. Autoritățile trebuie să se asigure că toate programele sunt eficiente și finanțate corespunzător, iar victimele au parte de sprijin adecvat. În concluzie, stimați guvernanți, este mult de lucru, în fiecare domeniu, și este de datoria fiecăruia să-și facă treaba cum se cuvine”, este îndemnul lui Ulianovschi. În context, politicianul le sugerează reprezentanților din conducerea țării ca să se ocupe de problemele cu adevărat importante din țară, nu să supravegheze activitatea lui în teritoriu, acolo unde are întâlniri cu oamenii.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

„Nu e nevoie să delegați polițiști pentru a monitoriza activitatea lui Tudor Ulianovschi, în cadrul campaniei de informare în localitățile din țară. Eu nu reprezint niciun pericol, ci, dimpotrivă, vreau să pun umărul la crearea unei societăți mai sigure și mai sănătoase pentru toți”, a subliniat potențialul candidat pentru funcția de președinte al țării, Tudor Ulianovschi.

Reamintim faptul că, acum o săptămână, Tudor Ulianovschi a declarat că a fost intimidat și împiedicat de poliție să desfășoare o vizită de informare și documentare în raionul Telenești. Potrivit lui Ulianovschi, polițiștii au acționat la ordinele unor deputați ai PAS, date la telefon.

Tags: accidenteUlianovschivolan
Politică