Ultima eclipsă de Lună din acest an va putea fi văzută în România miercuri

Publicat:

Ultima eclipsă de Lună din acest an va putea fi văzută în România miercuri

Spectacolul unei eclipse parţiale de Lună va fi vizibil pe cer senin în America de Nord şi America de Sud marţi seara şi în Africa şi Europa, miercuri dimineaţa. La Bucureşti, Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, transmite News.ro.

Miercuri, eclipsa va putea fi urmărită de la ora 3.39 şi se va încheia la ora 7.05. Maximul eclipsei va fi la ora 5.44, potrivit stiripesurse.


Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

O eclipsă parţială de Lună are loc atunci când Pământul trece între Soare şi Lună, aruncând o umbră care întunecă o parte a ei şi pare să o înghită.

Deoarece Luna va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, va apărea puţin mai mare pe cer.

„O mică parte din lumina soarelui este blocată, astfel că Luna va fi puţin mai slabă”, a declarat Valerie Rapson, astronom la Universitatea de Stat din New York la Oneonta.

Pământul, luna şi soarele se aliniază pentru a produce o eclipsă de soare sau de lună de patru până la şapte ori pe an, potrivit NASA. Această eclipsă de lună este a doua şi ultima a anului, după o uşoară întunecare în martie.

În aprilie, o eclipsă totală de soare a învăluit în întuneric anumite oraşe din America de Nord.

Pentru a vedea o eclipsă de lună nu este nevoie de protecţie specială a ochilor. Observatorii pot privi luna cu ochiul liber sau pot opta pentru binocluri şi telescoape pentru a o vedea mai de aproape.

„Pentru a observa micşorarea subtilă a lunii în timp, puteţi sta afară câteva ore sau puteţi face observaţii de mai multe ori pe parcursul serii”, a declarat KaChun Yu, curator la Muzeul de Ştiinţă şi Natură din Denver.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

„De la un minut la altul, s-ar putea să nu vedeţi prea multe”, a spus Yu.

Pentru o privelişte a Lunii mai uimitoare, observatorii cerului îşi pot stabili calendarul pentru 13 martie. Luna va fi complet eclipsată de umbra Pământului şi va fi vopsită în roşu de lumina solară care este filtrată prin atmosfera Pământului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Real Madrid suspendă concertele pe arena Santiago Bernabeu din cauza zgomotului

Real Madrid suspendă concertele pe arena Santiago Bernabeu din cauza zgomotului Real Madrid a decis să „reprogrameze provizoriu” viitoarele concerte de pe stadionul său Santiago...

The Cure anunţă lansarea unui nou album, primul după 16 ani

The Cure anunţă lansarea unui nou album, primul după 16 ani Trupa The Cure a anunţat lansarea unui nou album la 1 noiembrie. Albumul, primul...

Ministrul de Externe al Lituaniei vine la Chișinău. Ce subiecte sunt pe agendă

Ministrul de Externe al Lituaniei vine la Chișinău. Ce subiecte sunt pe agendă Ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, vine într-o vizită la Chișinău,...

Peste 70.000 de postări TikTok folosesc înregistrări naziste (documentare Sky News)

Peste 70.000 de postări TikTok folosesc înregistrări naziste (documentare Sky News) Postările care folosesc sunete provenind din înregistrări legate de cultura nazistă au fost apreciate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.