Ultimatumul expiră, suspansul persistă. Puigdemont nu-şi clarifică declaraţia de independenţă a Cataloniei

Publicat:

Liderul executivului catalan Carles Puigdemont a evitat luni să precizeze clar dacă a proclamat sau nu independenţa Cataloniei săptămâna trecută, lăsând astfel deschisă calea pentru ca executivul central de la Madrid să preia controlul asupra regiunii şi să o conducă direct, informează Reuters, potrivit agerpres.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a dat un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-şi clarifice poziţia – şi până joi pentru a-şi schimba poziţia dacă va insista asupra secesiunii – şi a declarat că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independenţa.


Citeşte şi: Bilanţul atentatului din Mogadishu a crescut la 276 de morţi şi 300 de răniţi

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy şi făcută publică de mass-media din Catalonia, Carles Puigdemont nu răspunde direct la întrebare şi susţine în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-şi în acest sens dorinţa de a ‘suspenda’ pentru două luni mandatul încredinţat de catalani pentru proclamarea independenţei.

“Oferta noastră pentru dialog este sinceră, în pofida a tot ce s-a întâmplat. În următoarele două luni, obiectivul nostru principal este de a vă aduce la dialog”, notează Puidgemont în scrisoarea sa, potrivit Reuters şi AFP.

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus “da” independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%.

Carles Puigdemont a promis să declare independenţa dacă majoritatea catalanilor votează pentru aceasta, dar marţi, într-o declaraţie ambiguă în faţa parlamentului regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în aşteptarea unei medieri internaţionale în disputa cu Madridul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani

Parlamentul din Irak vrea să dea o lege care permite căsătoria fetelor de la 9 ani Un proiect de lege care ar permite căsătoria fetelor...

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.