X

Ultimul anunţ al lui Dodon provoacă o polemică aprinsă în R. Moldova

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a anunţat intenţia de a se deplasa la Comrat la festivităţile ocazionate de “proclamarea Republicii Găgăuze’, într-un mesaj postat miercuri seara în limba rusă pe Facebook, suscitând o polemică în legătură cu această decizie, relatează Timpul.md şi Independent.md., conform agerpres.

Conform Constituţiei, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) este o regiune autonomă (din 1995) – cu statut juridic special – în sud-vestul Republicii Moldova şi se subordonează autorităţilor de la Chişinău.

Citeşte şi: NATO îşi consolidează prezenţa în România. 135 de militari şi patru avioane CF-18 Hornet sosesc la Constanţa

“Am avut o întâlnire de lucru cu başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, la care am discutat despre situaţia din ţară. Am acceptat invitaţia de a participa pe data de 19 august la ‘ Ziua Proclamării Republicii Găgăuze”, a scris Igor Dodon.

Dodon a ţinut să-i felicite pe locuitorii UTA Găgăuze cu această ocazie, menţionând că “în calitate de cadou le voi oferi un concert cu participarea formaţiei ‘Serebro’ (din Rusia) şi a interpretului Aleksandr Marşal”.

Potrivit Independent.md, ‘Republica Găgăuză’ şi-a autoproclamat independenţa în urma unui congres al deputaţilor din sudul Republicii Moldova la 19 august 1990.

În 1990, sub pretextul unei eventuale unificări a RSS Moldova cu România, raioanele Comrat, Vulcăneşti şi Ceadîr-Lunga au proclamat RSS Găgăuzia în cadrul URSS. Uniunea Sovietică avea să-şi înceteze existenţa abia peste un an. Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991.

Citeşte şi: DISPĂRUŢI în MISIUNE. Un elicopter militar american a fost pierdut de radare

Autorităţile de la Chişinău au declarat atunci hotărârea drept neconstituţională şi astfel au început un şir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1995, când Parlamentul Republicii Moldova a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor şi a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al regiunii.

Din acel moment, entitatea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea republicii lor la 19 august şi nu la 24 decembrie, când a fost adoptata Legea privind statutul Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia.

Tags: Ceadîr-LungaComratigor dodonrepublica găgăuzărepublica moldovaVulcăneşti
Categorii: Diaspora