X

Ultimul cutremur din Puerto Rico a provocat un tsunami

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea revizuită la 6,5, produs marţi dimineaţă în sudul Puerto Rico, a declanşat un tsunami de mici dimensiuni, însă nu s-a soldat victime sau pagube materiale semnificative, informează Reuters, potrivit agerpres.

Seismul a fost cel mai puternic dintr-o serie de mişcări telurice produse în această regiune în ultimele două săptămâni.

Citește și: Scrisoarea americană de retragere din Irak este autentică, dar a fost trimisă din greșeală

Cutremurul s-a produs la ora locală 4:24 (8:24 GMT), iar epicentrul său a fost stabilit la o adâncime de circa 10 kilometri şi la o distanţă de 5 kilometri sud de localitatea Tallaboa, în apropiere de oraşul Ponce, situat pe coasta sudică a Puerto Rico, conform Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS).

Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific a anunţat că a consemnat un tsunami de circa 0,02 metri. ”Persoanele aflate în regiunile de-a lungul coastei din apropiere de cutremur ar trebui să rămână atente şi precaute, altfel nu se impune nicio acţiune”, a indicat centrul care a anunţat iniţial că ”nu există o ameninţare semnificativă de tsunami” în regiune.

”A fost foarte puternic. Am auzit vibraţiile peste tot”, a declarat pe site-ul Centrului Seismologic Euro-Mediteranean un martor aflat la 14 kilometri de epicentru. Un alt martor, din Caimital, la o distanţă de 67 kilometri, a precizat că seismul a durat circa 30 de secunde.

Citește și: CUTREMUR puternic în Indonezia

Autoritatea pentru Energie Electrică din Puerto Rico (PREPA) a întrerupt distribuţia energiei electrice din motive de siguranţă şi a anunţat pe Twitter că furnizarea va fi reluată imediat ce acest lucru va fi posibil.

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 s-a produs luni în Puerto Rico şi a provocat prăbuşirea unor case aflate pe piloni de susţinere, în localităţile Guanica şi Guayanilla. Televiziunile au difuzat imagini cu vehicule zdrobite sub dărâmături. Seismul a distrus de asemenea Fereastra Caraibelor, o formaţiune stâncoasă de pe o plajă care reprezenta o atracţie turistică, însă nu au fost consemnate victime.

Tags: Autoritatea pentru Energie Electrică din Puerto Rico (PREPA)cutremurPoncePuerto RicoTallaboatsunami
Categorii: Știrile zilei