X

Ultimul premier al Germaniei de Est cere accesul la dosarele maeştrilor vest-germani ai spionajului

Spionii din Germania de Est deveniseră legendari în timpul Războiului Rece pentru dosarele pe care le întocmeau despre propriii concetăţeni şi despre cetăţeni occidentali. Acum, ultimul premier al Germaniei de Est vrea să afle la ce lucrau între timp colegii lor din Germania Occidentală, relatează miercuri dpa.

În acest scop, Hans Modrow, care are astăzi 90 de ani, a apelat miercuri la principala instanţă administrativă a Germaniei, argumentând că, în calitate de istoric şi scriitor, trebuie să aibă acces la ce ştiau maeştri vest-germani ai spionajului, pentru a putea relata cu acurateţe despre cele întâmplate în epoca respectivă, conform agerpres.

“Cum aş putea scrie despre ce a fost cu fidelitate dacă dosarele occidentale despre mine rămân sub cheie?”, a spus fostul lider al Germaniei de Est, care este în prezent preşedinte onorific al formaţiunii stângii radicale germane Die Linke.

Citește și : Germania : Acoperirea feţei ar putea fi interzisă în tribunale

Modrow a fost mult timp şeful Partidului Unităţii Socialiste din Germania de Est şi a devenit prim-ministru în noiembrie 1989, într-o perioadă în care ţara era cuprinsă de proteste şi se făceau pregătiri pentru reunificarea cu Germania Occidentală, rămânând în această funcţie până la alegerile din martie 1990.

Serviciul federal de informaţii, agenţia de informaţii externe a Germaniei Occidentale şi care continuă să funcţioneze în Germania unificată de azi, a recunoscut că l-a urmărit pe Modrow din 1958 până în 1990, dar nu a făcut publice decât un număr restrâns de documente despre acesta, invocând necesitatea de a-şi proteja sursele.

Tags: cetatenigermaniaHans Modrowspioni
Categorii: Diaspora