X

Ultimul procuror din procesul Eichmann a fost înmormântat în Israel

Gabriel Bach, ultimul procuror din procesul criminalului nazist Adolf Eichmann, considerat organizatorul exterminării evreilor în Europa, a fost înmormântat duminică după decesul său de vineri la vârsta de 94 de ani, a anunţat Ministerul Justiţiei din Israel, potrivit AFP şi agerpres.

Preşedinta Curţii Supreme, Esther Hayout, a susţinut un elogiu funebru, spunând că Gabriel Bach a fost “unul dintre cei mai mari jurişti” ai ţării.

Citeşte şi: Pfizer RENUNŢĂ la cererea de aprobare a vaccinului său în India – Black News

Gabriel Bach a condus timp de mai multe luni ancheta preliminară, în fruntea unei echipe de aproximativ 40 de poliţişti desfăşuraţi într-o închisoare din nordul Israelului, dedicată lui Eichmann, în timp ce procurorul general Gideon Hausner s-a ocupat de urmărirea judiciară.

Gabriel Bach a fost adjunctul procurorului general când fostul locotenent-colonel al SS Adolf Eichmann a fost capturat la 11 mai 1960 de agenţi ai Mossad în Argentina, unde se refugiase sub o identitate falsă, fiind dus apoi în Israel.

Câteva zile mai târziu, procurorul, atunci în vârstă de 33 de ani, a fost desemnat de ministrul justiţiei de la acea vreme, Pinhas Rosen, să conducă ancheta pentru judecarea în Israel a unuia dintre arhitecţii ‘soluţiei finale’, spânzurat în 1962.

Citeşte şi: Noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate în apropierea Ucrainei – Black News

Copil, Gabriel Bach a trăit la Berlin până când familia sa a părăsit Germania pentru Olanda, pentru ca apoi să se stabilească în 1938 în Palestina aflată sub regimul mandatar britanic.

Devenit judecător al Curţii Supreme din Israel în 1982, el s-a pensionat în 1997. 

Tags: Adolf EichmannargentinaEsther HayoutGabriel BachgermaniaGideon HausnerisraelmossadnazismolandaPalestinaPinhas Rosenprocuror
Categorii: Sinteze