X

Un adevărat vortex polar ÎNGHEAȚĂ SUA: Temperaturile vor fi ca la Polul Nord!

Milioane de locuitori din nordul Statelor Unite, confruntaţi cu un val de frig istoric, vor avea de înfruntat miercuri temperaturi resimţite de până la -50 grade Celsius, care vor duce la închiderea şcolilor, suspendarea serviciilor poştale şi întreruperea traficului aerian, informează AFP, potrivit agerpres.

Locuitorii regiunii “Midwest” se vor confrunta la primele ore ale dimineţii cu temperaturi resimţite de -21 grade Celsius la Pittsburgh, în Pennsylvania (est), de – 45 de grade Celsius la Chicago sau de -50 de grade Celsius la Grand Forks, în Dakota de Nord, nu departe de graniţa cu Canada, conform prognozei Weather Channel.


Citește și: Juan Guaido NU mai are voie să iasă din Venezuela

Confruntată cu perspectiva deteriorării condiţiilor meteo, poşta americană (US Postal Service) a indicat că va suspenda livrarea corespondenţei în şase state din regiune, potrivit CNN. Cele şase state sunt Illinois, Iowa, Minnesota, Dakota de Nord, Dakota de Sud şi Wisconsin.

Potrivit relatărilor apărute în presă, valul de frig glacial care a coborât de la Cercul Arctic şi s-a îndreptat spre coasta de est a SUA a făcut deja trei morţi.

Zeci de milioane de persoane sunt îngrijorate de alerta de frig polar emisă în mai multe state din “Midwest”, de la Dakota de Nord până la Ohio, care ar putea aduce cele mai scăzute temperaturi din ultimii 20 de ani, potrivit Weather Channel.

“În frumoasa regiune Midwest, temperaturile resimţite ating -60 grade (Farenheit, -51 grade Celsius), cele mai scăzute înregistrate vreodată”, a avertizat luni dimineaţa preşedintele Donald Trump, punând sub semnul întrebării impactul activităţilor umane asupra schimbărilor climatice: “Ce dracu se întâmplă cu încălzirea globală la nivel mondial? Te rog, revino curând, avem nevoie de tine!”, a declarat el.

“Furtunile de iarnă nu dovedesc că încălzirea globală nu va veni”, a răspuns pe Twitter Administraţia Naţională Oceanic şi Atmosferică (NOAA), alături de un desen ilustrând cum creşterea temperaturii oceanelor este responsabilă pentru aceste episoade de frig.


Citește și: Aterizare neobișnuită la Caracas! Un avion plin cu ruși a ajuns în capitala Venezuelei

În oraşele Des Moines (Iowa), Chicago şi Milwaukee, temperaturile ar putea ajunge până la -29 grade Celsius. Pentru Chicago, ar fi prima dată din ianuarie 1994, potrivit statisticilor Weather Channel. Pe aeroportul O’Hare din metropolă, ninsorile continuă de 13 zile consecutiv – un record înregistrat ultima dată în iarna lui 1978-1979.

Valul de frig va fi însoţit de rafale puternice de vânt care ar putea provoca degerături pe pielea neacoperită în doar câteva minute, potrivit aceluiaşi Weather Channel.

Frigul, însoţit de căderi masive de zăpadă, a provocat luni închiderea şcolilor din Wisconsin, Michigan, Indiana, Illinois şi Iowa, în timp ce bisericile şi centrele sociale şi-au anulat activităţile extracurriculare.

În Wisconsin, instanţele şi majoritatea instituţiilor au fost închise luni.

De asemenea, peste 2.000 de zboruri naţionale şi internaţionale au fost anulate pentru zilele de marţi şi miercuri, potrivit site-ului FlightAware.


Citește și: Atac cu grenadă într-o moschee din Filipine. Doi oameni au murit și alți patru au fost răniți

În localitatea Winnipeg, din provincia Manitoba – una dintre provinciile canadiene cele mai afectate de frig -, temperaturile resimţite în dimineaţa zilei de marţi ajunseseră la -50 grade Celsius. Majoritatea şcolilor din provincie au rămas închise toată ziua, o situaţie excepţională într-o regiunea unde unităţile şcolare rămân în general deschise chiar şi la temperaturi de -30 grade Celsius.

O furtună de zăpadă s-a abătut marţi asupra Montrealului, însoţită de rafale de vânt de peste 50 km / h, ceea ce ar putea duce la scăderea mercurului în termometre până la -27 grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Şi în nord-estul Statelor Unite a nins marţi după-amiază. În regiunea capitalei federale Washington, administraţiile federale şi şcolile au fost închise mai devreme.

Tags: Administraţia Naţională Oceanic şi Atmosferică (NOAA)ChicagoDakota de NordDakota de SudGrand ForksIllinoisIowaMidwestMinnesotaOhioPennsylvaniaPittsburghSUAWisconsin
Categorii: Știrile zilei