Un agent de securitate ucis, cinci jurnalişti şi trei copii, răniţi într-o explozie în Afganistan

Publicat:

Un agent de securitate a fost ucis, iar cinci jurnalişti afgani şi trei copii răniţi sâmbătă în urma unei explozii cu bombă la Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, în cursul unei ceremonii dedicate jurnaliştilor din această ţară, au indicat poliţia şi participanţi, potrivit AFP, scrie agerpres

Explozia s-a produs când un grup de copii a început să intoneze imnul naţional, după discursul rostit de un înalt responsabil taliban.


Citește și : Biden ignoră criticile vehemente ale Beijingului

Un agent, care supraveghea clădirea unde avea loc ceremonia la subsol, a fost ucis, iar cinci jurnalişti şi trei copii au fost răniţi, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Balkh, Mohammad Asif Waziri.

“A fost haos după producerea exploziei, toată lumea încerca să găsească o cale de scăpare de teamă că se va prăbuşi clădirea’, a afirmat jurnalistul Atif Arian, rănit la ureche, adăugând că unii dintre colegii săi de breaslă au fost “grav răniţi”.

Evenimentul a fost organizat de un centru cultural pentru a marca “Ziua Naţională a Jurnaliştilor”.

Jurnaliştii afgani au fost permanent ţinta unor atacuri chiar şi înainte ca talibanii să preia puterea în august 2021. Mai multe dintre aceste atacuri au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Această explozie intervine la două zile după asasinarea în acelaşi oraş a guvernatorului provinciei Balkh, a cărei capitală este Mazar-i-Sharif.

Mohammad Dawood Muzammil a fost ucis joi într-un atentat sinucigaş comis chiar în biroul său de către un combatant al Statului Islamic, care “s-a repezit spre el detonându-şi centura explozivă”. Atentatul a fost mai târziu revendicat de către gruparea jihadistă într-un comunicat publicat de organul său de propagandă Amaq.

AFP notează că Mohammad Dawood Muzammil este unul dintre cei mai înalţi responsabili talibani care au fost asasinaţi de la revenirea talibanilor la putere în august 2021.

Citește și : Puterea din Venezuela leagă un acord cu opoziţia pentru ridicarea sancţiunilor

Revenirea talibanilor la putere a pus capăt a două decenii de luptă împotriva forţelor NATO şi SUA, ducând la o reducere semnificativă a violenţei. Dar de anul trecut, Statul Islamic a devenit cea mai mare provocare de securitate pentru guvernul de la Kabul.

Cele două grupări împărtăşesc o ideologie islamistă sunnită austeră, dar Statul Islamic luptă pentru stabilirea unui “califat” mondial, în timp ce talibanii vor să conducă un Afganistan independent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Un actor din “Piraţii din Caraibe” a fost UCIS de rechini

Un actor din "Piraţii din Caraibe" a fost UCIS de rechini Tamayo Perry, unul dintre actorii din cel de-al patrulea film din seria "Piraţii din...

VIDEO// Invazie de lăcuste în Moldova. Două focare au fost raportate la sud

Invazie de lăcuste în Moldova. Două focare au fost raportate la sud Două focare de lăcuste au fost depistate în raioanele Ceadîr-Lunga și Tararclia, anunță specialiștii...

Produse din cafea, retrase de pe piață, de teama unei toxine mortale

Produse din cafea, retrase de pe piață, de teama unei toxine mortale Sute de conserve de cafea fabricate de Snapchill au fost retrase din magazine,...

Luminița Odobescu ‘ţine spatele’ Moldovei la Luxemburg

Luminița Odobescu 'ţine spatele' Moldovei la Luxemburg Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de state...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.