X

Un aliat s-a retras brusc dintr-o înțelegere prin care un sistem Patriot era trimis în Ucraina

Un aliat s-a retras brusc dintr-o înțelegere prin care un sistem Patriot era trimis în Ucraina

Olanda nu va putea respecta un acord prin care urma să furnizeze Ucrainei un sistem complet de apărare antiaeriană Patriot, după ce un aliat anonim s-a retras, potrivit presei din Țările de Jos, citată de The Kyiv Independent.

În iunie, Olanda a anunțat că vor furniza componente radar și de lansare pentru un sistem Patriot și că au găsit o altă țară care să furnizeze piesele suplimentare necesare, potrivit stiripesurse.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Componentele radar furnizate de oldanezi au fost transferate recent, a relatat vineri NL Times, dar încă se poartă discuții pentru a găsi piesele lipsă de la alte țări.

Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării a declarat că „ministerul a fost informat «recent» că «angajamentul menționat anterior din partea unui aliat nu va fi onorat»”.

Din cauza atacurile aeriene repetate din parte Rusiei, Kievul a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze mijloace suplimentare de apărare.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

Ucraina a primit prima baterie Patriot din partea SUA în prima jumătate a anului 2023.

Cu mai multe baterii sosite de atunci, cel mai avansat sistem antiaerian al SUA s-a dovedit crucial în protejarea populației și infrastructurii critice de atacurile rusești.

Tags: acordPatriotucraina
Externe