Un alpinist american recomandă politici mai eficiente în ceea ce priveşte deşeurile de pe Everest

Publicat:

Un renumit alpinist din Statele Unite, care a reuşit recent performanţa de a escalada Everestul şi alte două vârfuri din apropierea acestuia în mai puţin de trei săptămâni, a declarat marţi că Nepalul trebuie să adopte politici mai eficiente împotriva gunoaielor care invadează cel mai înalt munte din lume, informează Reuters, potrivit agerpres

Garrett Madison, în vârstă de 44 de ani, care a escaladat Everestul (8.849 de metri) pentru a 13-a oară săptămâna trecută, a spus că taberele de altitudine sunt pline de corturi sfâşiate, ambalaje de alimente şi butelii goale de oxigen aruncate de alpinişti.


Citește și : Ani grei de închisoare pentru o femeie care strângea bani pentru ocupanţii ruşi

”Trebuie să găsim modalităţi mai bune pentru a reduce deşeurile”, a declarat el în capitala nepaleză, Kathmandu, după ce a revenit din expediţie.

”Avem nevoie de politici mai bune pentru a ne asigura că fiecare echipă îşi aduce cu ea gunoiul atunci când coboară de pe munte”, a mai spus el.

Alpiniştii au obligaţia de a-şi coborî gunoiul de pe munte şi de a revendica o garanţie de 4.000 de dolari din partea guvernului.

Dar organizatorii de expediţii, precum şi oficiali din domeniul escaladei, au spus că monitorizarea taberelor situate la aproape 8.000 de metri altitudine este atât dificilă, cât şi ineficientă.

Autorităţile locale au colectat 13 tone de gunoaie de pe Everest şi de pe vârful Lhotse în 2023, în cadrul unei campanii ce promovează păstrarea curăţeniei pe munte.

În ciuda temerilor sale legate de deşeuri, Garrett Madison, care deţine o companie dedicată alpinismului cu sediul în Seattle, a spus că escalada în Nepal, unde se află opt dintre cei mai înalţi 14 munţi din lume, are un viitor strălucit.

”Cred că Nepalul este Elveţia Asiei în ceea ce priveşte potenţialul său de dezvoltare a alpinismului”, a declarat el, adăugând că această ţară deţine servicii mai bune de intervenţii de urgenţă cu elicopterul pentru alpinişti în comparaţie cu Pakistanul şi cu regiunea Tibet, unde sunt situate celelalte şase vârfuri foarte înalte de pe Terra.

Luna aceasta, în plus faţă de Everest, Madison a escaladat Lhotse, al patrulea vârf ca înălţime din lume (8.516 metri) şi vârful Nuptse (7.855 metri), realizând astfel ”tripla coroană”, performanţa rară de a escalada toate aceste trei vârfuri într-un singur sezon.

Alpinismul generează venituri importante pentru Nepal, care a emis un număr record de 478 de permise de ascensiune pentru Everest pentru sezonul martie-mai din 2023, fiecare cu un cost de 11.000 de dolari.

Citește și : Beijingul a refuzat o întâlnire cu secretarul apărării al SUA

Dintre sutele de persoane care au escaladat Everestul în acest sezon, 12 şi-au pierdut viaţa, iar alte cinci sunt date dispărute pe versanţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.