X

Un alpinist canadian a murit pe un vârf din Nepal – VIDEO

Un alpinist canadian a murit în timpul ascensiunii pe vârful Manaslu din Nepal, al optulea cel mai înalt din lume, au anunţat joi organizatorii expediţiei, citaţi de AFP, potrivit agerpres.

Aceasta este primul deces înregistrat în timpul sezonului de toamnă.

Citeşte şi: 100 de morţi într-o revoltă din închisoare! Preşedintele ţării declară ‘situaţie excepţională’ – Black News

Aproximativ 200 de alpinişti încearcă în prezent să ajungă pe vârful acestui munte nepalez, cu o altitudine de 8.163 metri.

Alpinistul Brent Seal, în vârstă de 37 de ani, care a decedat miercuri, tocmai trecuse de tabăra cu numărul patru, situată la 7.450 metri.

”Corpul său a fost transportat cu avionul la Kathmandu. Presupunem că a fost victima unei crize cardiace”, a declarat Bodha Raj Bhandari de la agenţia Snowy Horizon Treks and Expedition, pentru AFP.

Expediţiile de toamnă din Himalaya sunt mai puţin frecvente, zilele fiind mai scurte şi mai reci decât primăvara, care este o perioadă foarte aglomerată.

Nepalul a emis 253 de permise pentru ascensiune pe şapte vârfuri – aproape o treime din totalitatea permiselor eliberate în primăvară – niciunul însă pentru Everest, cel mai înalt vârf din lume.

Peste 700 de alpinişti străini au luat cu asalt munţii nepalezi în primăvară, inclusiv un număr record de 408 alpinişti care s-au îndreptat spre vârful Everest, după ce sezonul a fost anulat în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Citeşte şi: Polonia cumpără mai multe elicoptere americane – Black News

Sezonul s-a confruntat însă cu un nou val de contaminări cu COVID-19, care a afectat taberele de bază din Himalaya.

Nepalul găzduieşte opt dintre cele 14 cele mai înalte vârfuri din lume, iar alpiniştii străini care pornesc în ascensiuni pe munţii săi reprezintă o sursă importantă de venit pentru ţară.

Tags: canadacovid-19HimalayaNepalvârful Manaslu
Categorii: Știrile zilei