Un alpinist polonez a murit pe un vârf muntos din Pakistan

Publicat:

Un alpinist polonez a murit după ce a reuşit să escaladeze cu succes vârful Nanga Parbat (8.126 metri) din Pakistan, prima victimă a sezonului estival de escaladă din această ţară, au anunţat marţi surse oficiale, potrivit AFP şi agerpres.

Pawel Tomasz Kopec, în vârstă de 38 de ani, a decedat luni din cauza “răului acut de munte”, în timp ce cobora de pe al nouălea cel mai înalt vârf din lume, unul dintre cele mai periculoase din lanţul himalayan.


Citeşte şi: Şeful CIA: ‘Nemulţumirea faţă de război va continua să-i roadă pe liderii ruşi’ – Black News

În total, circa 75 de persoane şi-au pierdut viaţa pe pantele vârfului Nanga Parbat, supranumit “muntele ucigaş”, unde raportul de decese la fiecare ascensiune se apropie de 20% (fără a-i pune la socoteală pe cei zece alpinişti străini ucişi în mai 2013 de talibani în timpul unui atac asupra taberei de bază).

Corpul lui Kopec se află încă la mare altitudine, la aproximativ 7.400 de metri deasupra nivelului mării. “Nu se poate recupera corpul din taberele aflate la mare altitudine”, a declarat pentru AFP Karrar Haidri, secretarul Clubului alpin pakistanez. “Elicopterele nu îl pot recupera acolo, sus”, a precizat acesta.

“Depinde acum de familia şi de prietenii săi”, care ar putea decide să organizeze o expediţie pe jos pentru a-i coborî corpul, a adăugat el.

Nanga Parbat a fost al doilea vârf de peste 8.000 de metri atins de Kopec, a precizat clubul său din Polonia pe pagina sa de Facebook.

Escaladat pentru prima dată în 1953 de austriacul Hermann Buhl, Nanga Parbat a fost scena a numeroase tragedii.

În acest weekend, doi alpinişti pakistanezi s-au aflat, de asemenea, în dificultate în timpul ascensiunii lor. Asif Bhatti, afectat de un episod de orbire cauzată de zăpadă, şi Fazal Ali au rămas blocaţi la altitudine, dar şi-au reluat marţi coborârea, potrivit companiei Karakorum Expeditions.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.