Un alt francez este judecat în Irak pentru aparteneţă jihadistă. Riscă pedeapsa capitală!

Publicat:

Francezul Brahim Nejara, acuzat de serviciul de informaţii francez că a facilitat trimiterea de jihadişti în Siria, a compărut marţi în faţa unui tribunal irakian, care a condamnat deja la moarte patru compatrioţi, a constatat un jurnalist AFP, potrivit agerpres.

În total, 12 francezi transferaţi din Siria în Irak la finalul lui ianuarie urmează să fie judecaţi la Bagdad pentru apartenenţă la gruparea Stat Islamic (SI). În afara lui Nejara, 33 de ani, alţi francezi ar putea să ajungă marţi în faţa instanţei, conform unei surse judiciare irakiene.


Citeşte şi: Atac cu cuţitul în Japonia: 2 morţi şi 16 răniţi, majoritatea copii – FOTO/VIDEO

“Am plecat din Franţa în Siria cu maşina mea în 2014”, dată la care “califatul” autoproclamat al SI şi-a chemat susţinătorii să-i jure credinţă, a explicat el judecătorului.

“Soţia, fata mea şi cumnatul erau cu mine”, a continuat bărbatul îmbrăcat cu uniforma galbenă a deţinuţilor din Irak, vorbind în franceză cu traducător.

Această nouă şedinţă de judecată urmează celor de duminică şi luni în care au fost condamnaţi la moarte Kévin Gonot, Léonard Lopez, Salim Machou şi Mustapha Merzoughi.

Toţi au acum la dispoziţie 30 de zile pentru a face apel, iar avocatul francez al lui Léonard Lopez a anunţat deja că va face acest lucru.

Marţi, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a asigurat la postul de radio France Inter că Franţa îşi intensifică eforturile pentru a evita pedeapsa cu moartea în cazul celor patru francezi.

Legea irakiană prevede pedepse care ajung până la cea capitală pentru oricine se alătură unei organizaţii teroriste, de manieră combatantă sau nu.

Bagdadul a condamnat deja peste 500 de străini din cadrul SI, bărbaţi şi femei, dintre care niciunul nu a fost până acum executat.

Doi jihadişti belgieni au fost astfel condamnaţi la moarte, în timp ce pedeapsa capitală stabilită pentru o femeie cu cetăţenie germană a fost comutată după recurs în pedeapsa cu închisoare pe viaţă.

Brahim Nejara, de origine tunisiană şi care în cadrul SI îşi luase numele Abou Souleimane al-Tounsi, a apărut într-un film de propagandă al grupării ultraradicale după atentatele din noiembrie 2015 din Franţa (130 de morţi), potrivit Centrului de Analiză a Terorismului (CAT) de la Paris.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski se duce pe linia frontului din estul Ucrainei

Originar din Meyzieu, în apropiere de Lyon, de unde au plecat mai mulţi jihadişti francezi, el a incitat de asemenea pe unul din fraţii săi să comită un atentat în Franţa, conform aceleiaşi surse.

În Siria, adaugă CAT, el se vedea des cu Foued Mohamed-Aggad, unul din atacatorii kamikaze de la Bataclan, sala de spectacole unde a avut loc unul din masacrele din 13 noiembrie 2015 din Paris.

În ce priveşte cazul celor patru francezi, Reuters citează guvernul de la Paris care afirmă că respectă suveranitatea Irakului, dar se opune pedepsei capitale.

Oficiali ai tribunalului irakian au precizat că cei patru au fost condamnaţi la moarte prin spânzurare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.