X

Un alt jurnalist mexican a fost ASASINAT

Jurnalistul Roberto Toledo de la site-ul Monitor Michoacan a fost ucis luni cu focuri de armă la Zitacuaro, în vestul Mexicului, informează Reuters, dpa şi agerpres.

Directorul site-ului, Armando Linares, a relatat pe Facebook despre asasinat: trei persoane au abordat victima şi au tras de mai multe ori. Jan-Albert Hootsen, reprezentantul în Mexic al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a precizat că Toledo se afla în faţa cabinetului unui avocat, după ce filmase un editorial video al directorului adjunct al publicaţiei pentru care lucra, avocatul Joel Vera.

Citeşte şi: NeoCoV: Oamenii de știință din Wuhan avertizează despre un nou tip de coronavirus cu rată mare de deces și infecție – Black News

Site-ul primise ameninţări după ce publicase o serie de dezvăluiri despre corupţia autorităţilor locale.

“Astăzi, aceste ameninţări au fost puse în practică”, a spus Linares, precizând că şi alţi colegi ai celui ucis au fost ameninţaţi cu moartea în ultimele luni, iar Monitor Michoacan informase autorităţile despre mesajele primite. El a afirmat că asasinatul a fost motivat de “expunerea corupţiei autorităţilor, oficialilor şi politicienilor.

În raportul pe 2021, Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a desemnat Mexicul pentru a treia oară consecutiv drept cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti. Anul trecut, lista victimelor din rândul presei a cuprins şapte morţi, iar în ultimii cinci ani, circa 50; grupul pentru apărarea drepturilor omului Articolul 19 a consemnat 145 de astfel de cazuri începând din anul 2000. În ianuarie anul acesta, au mai fost ucişi încă trei jurnalişti – Jose Luis Gamboa, director al unui site de ştiri; Margarito Martinez, fotoreporter; şi Lourdes Maldonado, a cărei moarte a provocat proteste ale mass-media în toată ţara.

Citeşte şi: NeoCoV: Oamenii de știință din Wuhan avertizează despre un nou tip de coronavirus cu rată mare de deces și infecție – Black News

Nici măcar Afganistanul, unde anul trecut şi-au pierdut viaţa şase jurnalişti, nu este la fel de periculos pentru presă, consemnează dpa. În Mexic, omorurile sunt frecvente şi, în general, se raportează aproape 100 pe zi, la o populaţie de 126 de milioane. Multe din aceste crime sunt legate de bandele şi cartelurile de infractori.

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador i-a acuzat de multe ori în public pe jurnalişti că mint. Luni, preşedinţia de la Ciudad de Mexico a condamnat asasinarea editorialistului Toledo printr-un mesaj pe Twitter al purtătorului de cuvânt Jesus Ramirez. Acesta a scris că “nu vom permite ca vinovaţii să scape nepedepsiţi” şi a cerut “să apărăm libertatea de exprimare şi dreptul la informare”, promiţând că preşedinţia va colabora cu autorităţile locale şi cele ale statului Michoacan pentru “elucidarea cazului”.

Tags: jurnalistmexicMonitor MichoacanRoberto ToledoZitacuaro
Categorii: Știrile zilei