X

Un american, găsit vinovat de justiţia din ţara sa de acte de tortură comise în Kurdistanul irakian

Pentru doar a doua oară în istorie, un cetăţean american a fost găsit vinovat de justiţia din ţara sa de tortură pentru violenţe aplicate în afara Statelor Unite, a anunţat luni Departamentul de Justiţie într-un comunicat, informează AFP, potrivit agerpres

La capătul unui proces în faţa unui tribunal federal, Ross Roggio, în vârstă de 54 de ani, a fost declarat vineri vinovat de a fi supus unui calvar un fost angajat eston în Kurdistanul irakian în 2015.

Citește și :  Supravegherea aeriană a NATO pentru Marea Baltică va avea sediul în Letonia în 2024

Roggio riscă închisoare pe viaţă, sentinţa urmând să fie pronunţată pe 23 august.

Potrivit acuzării, Roggio lucra în 2015 la un proiect de uzină de armament în Kurdistanul irakian şi desfăşura în paralel activităţi ilegale de export de arme.

Un angajat al viitoarei uzine a ameninţat că va denunţa acest trafic, motiv pentru care Roggio a organizat răpirea sa de către soldaţi kurzi.

Conform procurorilor, victima a fost ţinută în detenţie timp de 39 de zile într-o tabără militară kurdă.

Ross Roggio ‘l-a strangulat cu o curea, l-a ameninţat că îi taie un deget şi le-a dat ordin soldaţilor kurzi să-l lovească, să-l electrocuteze, să-l sufoce şi să-l supună unor rele tratamente fizice şi mentale’, arată Departamentul Justiţiei în comunicat.

‘Roggio a torturat cu brutalitate o altă fiinţă umană pentru a o împiedica să-i stânjenească activităţile ilegale’, a comentat Kenneth Polite, responsabil cu dosarele penale la Departamentul Justiţiei, mulţumind victimei pentru ‘curajul’ său.

Potrivit comunicatului, Ross Roggio este al doilea cetăţean american găsit vinovat de la intrarea în vigoare în 1994 a legii federale care pedepseşte faptele de tortură comise în afara Statelor Unite.

Citește și :  Incendiu de proporţii în capitala Filipinelor! O clădire istorică a luat foc (VIDEO)!

În 2009, justiţia federală l-a condamnat, în baza acestei legi, la 97 ani de închisoare pe fiul fostului dictator liberian Charles Taylor.

‘Chuckie’ Taylor, născut în SUA şi cetăţean american, a fost găsit vinovat de fapte de tortură între aprilie 1999 şi iulie 2003 în Liberia, ţară din Africa de Vest.

Tags: armeinchisoareRoss Roggiotortura
Categorii: Știrile zilei