Un analist politic ruso-american şi soţia sa, inculpaţi în SUA pentru încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Publicat:

Un analist politic ruso-american şi soţia sa, inculpaţi în SUA pentru încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Kremlinul a acuzat vineri Statele Unite că încearcă să cenzureze presa rusă, după ce Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat în ziua precedentă inculparea analistului politic ruso-american Dimitri Simes, colaborator al televiziunii ruse Pervîi Kanal, şi a soţiei acestuia, Anastasia Simes, acuzaţi de încălcarea sancţiunilor pe care Statele Unite le-au impus Rusiei, relatează Reuters.

Dimitri Simes a emigrat în SUA în anii ’70 pentru a scăpa de regimul sovietic şi a primit cetăţenia americană. Mai recent, Simes a fost cunoscut în special pentru activitatea desfăşurată cât timp a condus până în anul 2022 “Centrul de Interes Naţional”, un think-tank de politică externă care a pledat până atunci pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Rusia, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Într-unul dintre cele două capete de acuzare anunţate de justiţia americană, Dimitri şi Anastasia Simes sunt acuzaţi de spălare de bani şi încălcarea sancţiunilor SUA în beneficiul postului rus de radioteleviziune Pervîi Kanal, sancţionat de Washington în 2022, după lansarea invaziei ruse în Ucraina.

În al doilea dosar ei sunt acuzaţi de încălcarea sancţiunilor în beneficiul oligarhului rus Aleksandr Evghenevici Udodov, aflat şi acesta pe lista americană de sancţiuni contra Rusiei.

După ce a plecat de la conducerea acelui think-tank, Dimitri Simes a fost moderator al emisiunii “Marele Joc” a postului Pervîi Kanal. El şi soţia sa au domiciliul în statul american Virginia, dar în prezent ei nu se mai află în SUA, iar procurorii americani cred că sunt acum în Rusia.

Kremlinul a acuzat vineri Statele Unite că exercită presiuni inacceptabile asupra presei ruse în urma inculpării celor doi şi după ce Statele Unite au anunţat în acelaşi timp mai multe acţiuni legale împotriva Rusiei pentru a combate presupuse acţiuni de amestec în procesul electoral american la alegerile din noiembrie, inclusiv sancţiuni contra postului rus Russia Today.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că Rusia nu urmăreşte să se amestece în alegerile prezidenţiale din SUA, a declarat presei că Washingtonul încearcă de fapt să împiedice accesul publicului la relatările ce abordează perspectiva Moscovei asupra chestiunilor de politică internaţională.

“Washingtonul încearcă în continuare să exercite presiuni asupra Rusiei, asupra cetăţenilor ruşi şi chiar asupra presei ruse, care caută să informeze atât cetăţenii din ţara noastră, cât şi opinia publică internaţională despre ceea ce se întâmplă, din perspectiva noastră”, a declarat Peskov.

“Washingtonul nici măcar nu acceptă ideea să existe opţiuni pentru ca oricine să poată primi ştiri din perspectiva noastră. Aceasta nu este altceva decât presiune flagrantă. Condamnăm ferm această poziţie ca fiind inacceptabilă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Moscova încă acordă acreditări jurnaliştilor occidentali pentru a transmite corespondenţe din Rusia, dar mulţi dintre ei au părăsit această ţară după ce a început războiul în Ucraina în 2022 şi după ce un jurnalist al Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost arestat sub acuzaţia de spionaj în martie 2023. Jurnalistul american, ce a negat acuzaţiile, a fost eliberat luna trecută într-un schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident.

Rusia a anunţat deja că va lua măsuri de represalii împotriva presei americane, ca răspuns la măsurile Washingtonului împotriva postului Russia Today. Întrebat care ar fi putea fi aceste represalii, Peskov a răspuns că Rusia examinează cu atenţie politicile editoriale ale diferitelor mass-media străine şi va ţine cont de ele atunci când va lua orice decizie, care va fi elaborată de la caz la caz.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CNN: Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune

CNN: Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune...

În grădina unui gospodar de la Ratuș crește un dovleac de peste 700 kg

În grădina unui gospodar de la Ratuș crește un dovleac de peste 700 kg Așa ceva a văzut puțină lume! În grădina unui gospodar în...

Ucraina anunţă că Rusia a lansat 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un atac nocturn masiv

Ucraina anunţă că Rusia a lansat 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un atac nocturn masiv Forţele aeriene ucrainene au anunţat sâmbătă că...

Peste 21 700 de moldoveni și-au anunțat intenția să voteze peste hotare

Peste 21 700 de moldoveni și-au anunțat intenția să voteze peste hotare Înregistrarea prealabilă pentru alegerile din 20 octombrie s-a încheiat vineri. În total, 21...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.