X

Un angajat al ambasadei Regatului Unit la Berlin, suspectat de spionaj în favoarea Moscovei, ameninţat cu extrădarea

Un angajat al ambasadei Regatului Unit la Berlin, suspectat de spionaj în beneficiul Rusiei, este ameninţat cu extrădarea în ţara sa de origine, informează vineri AFP, citând o sursă judiciară, potrivit agerpres

O cerere de extrădare emisă de Londra este în prezent analizată de Parchetul din Brandenburg an der Havel, a precizat această sursă pentru AFP, confirmând o informaţie din săptămânalul Der Spiegel.

Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Parchetul îl suspectează pe acest cetăţean britanic, David S., angajat ca agent de pază la poarta ambasadei, că a transmis, cel mai târziu din noiembrie 2020, informaţii unui serviciu de informaţii rus.

Informaţiile, transmise în schimbul unor plăţi cash, priveau în principal Marea Britanie şi, mai rar, Germania, potrivit Der Spiegel, care mai scrie că suspectul se opune extrădării.

Germania a anunţat reţinerea sa pe 11 august, la finalul unei anchete comune cu serviciile britanice şi germane.

Această afacere se adaugă la multe altele în care autorităţile britanice sau germane au acuzat Rusia şi serviciile sale de informaţii.

În Germania, afacerile de spionaj în care se vorbeşte despre responsabilitatea Kremlinului sunt numeroase.

La sfârşitul lui iunie, un om de ştiinţă rus care activa într-o universitate germană şi era suspectat de spionaj în beneficiul Moscovei a fost arestat.

Însă în special tentativa de otrăvire a opozantului Aleksei Navalnîi în august anul trecut, de care Rusia a fost acuzată de occidentali, a contribuit cel mai mult la înveninarea relaţiilor germano-ruse.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Aflat în comă, Navalnîi a fost transferat de urgenţă într-un spital berlinez şi medicii germani au diagnosticat o otrăvire cu o substanţă de tip Noviciok.

Numeroşi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi în ultimele luni din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa sau din Republica Cehă. De fiecare dată, Moscova a reacţionat în mod simetric, denunţând în acelaşi timp acuzaţii nefondate şi “rusofobe”.

Tags: berlinBrandenburg an der Havelgermaniaspionaj
Categorii: Diaspora