X

Un angajat al consulatului iranian din Turcia, plasat în detenţie provizorie în legătură cu asasinarea unui disident

Un angajat al consulatului iranian a fost plasat în detenţie provizorie vineri de un tribunal turc după ce a fost arestat în cadrul unei anchete asupra asasinării unui disident iranian în Turcia în 2019, relatează agenţia de ştiri turcă Anadolu, relatează AFP, potrivit agerpres.

Angajatul, identificat cu iniţialele M. R. N. de Anadolu, este suspectat că a furnizat un document fals de călătorie unei persoane care a participat la asasinat pentru a-i permite acesteia să se întoarcă în Iran, a precizat Anadolu.

Citește și : Polonia cere din nou Germaniei despăgubiri de război

Ancheta în cauză se referă la uciderea la Istanbul, în noiembrie 2019, a unui iranian, Mesut Molavi, care conducea o reţea de informaţii care se opunea puterii de la Teheran.

Molavi, decedat în urma rănilor suferite după ce un bărbat a tras de circa zece ori asupra lui, conducea din martie 2018 un grup pe aplicaţia criptată Telegram numit “Cutia neagră”, care aduna documente care ar fi dezvăluit “corupţia, crimele, dosarele secrete ale Republicii Islamice” Iran.

El a afirmat chiar că are contacte în rândul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Într-o postare pe Twitter efectuată cu mai multe luni înainte de asasinarea sa, Molavi se îngrijora că riscă să fie ucis înainte de a putea “eradica liderii acestei mafii corupte”.

Cotidianul proguvernamental turc Sabah a anunţat joi arestarea angajatului de la consulatul iranian, dezvăluindu-i identitatea: Muhammad Reza Naserzadeh, în vârstă de 43 de ani.

Potrivit ziarului, bărbatul căruia este acuzat că i-a furnizat documentul fals de călătorie se numeşte Ali Esfanjani şi el ar fi “creierul” asasinării disidentului.

În decembrie, autorităţile turce au arestat unsprezece turci suspectaţi de spionaj şi răpirea unui alt disident, Habib Chaab, operaţiuni efectuate în slujba Iranului.

Habib Chaab era liderul din Suedia a unui grup separatist arab iranian, ASMILA (Mişcarea arabă de luptă pentru eliberarea Ahvaz).

Citește și : Ungaria, prima țară din UE care începe vaccinarea cu Sputnik V

Suspecţii l-ar fi răpit de Chaab la Istanbul şi l-ar fi transportat la Van, la frontiera iraniană, unde l-au predat autorităţilor de la Teheran, potrivit poliţiei turce.

Dezvăluirile privind aceste arestări au avut loc în contextul în care relaţiile turco-iraniene, de obicei amicale, au fost marcate de o amplificare bruscă a tensiunilor după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recitat un poem care, potrivit Teheranului, lăsa să se înţeleagă că provinciile din nord-vestul Iranului fac parte din Azerbaidjan.

Tags: consulatIranIstanbulMesut Molaviteheranturcia
Categorii: Sinteze