X

Un angajat ONU este acuzat de spionaj în Tunisia

Un funcţionar al Naţiunilor Unite, Moncef Kartas, reţinut la 26 martie de autorităţile din Tunis, este acuzat de ‘spionaj în beneficiul unor interese străine’, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al tribunalului specializat în lupta antiteroristă, Sofiane Selliti, potrivit EFE şi AFP, transmite și agerpres.

De naţionalitate tunisiană, expertul în guvernanţă securitară şi membru al grupului de experţi din cadrul Comitetului de sancţiuni împotriva Libiei, Kartas a fost arestat la sosirea sa în Tunis şi se află de atunci în arest provizoriu.


Citește și: 6 morți în China după ce un tren deraiat s-a oprit într-o casă – VIDEO

Kartas a compărut joi în faţa unui tribunal tunisian şi dacă va fi găsit vinovat riscă chiar pedeapsa cu moartea, scrie presa locală.

‘Un judecător de instrucţie a emis un mandat de încarcerare împotriva lui Kartas şi a altor patru persoane şi a ordonat deschiderea unei anchete pentru culegerea de informaţii de securitate legate de lupta împotriva terorismului şi difuzarea acestor informaţii prin încălcarea legii’, a indicat Sofiene Selliti, purtător de cuvânt al parchetului.

În martie, autorităţile tunisiene au indicat că Moncef Kartas este suspectat de ‘spionaj în beneficiul unor părţi străine’, fără să le numească.

‘Au fost confiscate documente secrete care conţineau date detaliate sensibile de natură să aducă atingere securităţii naţionale, precum şi echipamente tehnice interzise în ţara noastră, care puteau fi utilizate pentru a bruia sau intercepta comunicaţiile’, a declarat Ministerul de Interne tunisian într-un comunicat de presă.

ONU a reamintit că, în calitate de expert mandatat de Naţiunile Unite, Kartas beneficiază de imunitate diplomatică.

Citește și : Donald Trump evocă posibilitatea unui al treilea summit cu Kim Jong Un

Totodată, Naţiunile Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la reţinerea sa şi a declarat că încearcă să afle cauzele şi condiţiile în care este deţinut, dar că nu a făcut progrese în acest sens.

‘Ne preocupă faptul că este în continuare încarcerat, secretarul general a ridicat această problemă şi suntem în continuare în contact cu autorităţile competente’, a declarat Stéphane Dujarric, purtător de cuvânt al şefului ONU, António Guterres.

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a cerut autorităţilor tunisiene să ‘explice imediat această arestare şocantă a lui Kartas’ şi ‘să-i permită accesul la un avocat’, reamintind că intră în obligaţia Tunisiei de a ‘coopera cu anchetatorii comitetului’ de experţi al ONU.

Tags: Antonio GuterresHuman Rights Watch (HRW)Moncef KartasONUSofiane SellitispionajtunisTunisia
Categorii: Știrile zilei