Un angajat turc al consulatului american din Istanbul este judecat pentru spionaj

Publicat:

Procesul unui angajat turc al consulatului american din Istanbul, judecat pentru spionaj – unul din numeroasele dosare din centrul tensiunilor între Ankara şi Washington -, a fost reluat miercuri, transmite AFP, potrivit agerpres.

Acest proces, urmărit îndeaproape de SUA, a început pe 26 martie iar tribunalul a decis la finalul primei şedinţe să prelungească arestul preventiv pentru angajatul turc în cauză, Metin Topuz.


Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

Însărcinatul cu afaceri american la Ankara, Jeffrey Hovenier, şi consulul general la Istanbul, Jennifer Davis, precum şi familia lui Topuz au fost prezenţi la şedinţa de miercuri, potrivit corespondentei AFP la faţa locului.

Topuz, care se ocupa la consulatul american de legătura dintre autorităţile americane şi brigada de luptă a poliţiei turce contra traficului de droguri, a fost arestat în octombrie 2017 şi se află de atunci în arest preventiv.

Acuzat de autorităţile turce de “spionaj” şi de “tentativă de răsturnare a guvernului”, el riscă închisoarea pe viaţă.

Autorităţile îl acuză în special de legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gulen pe care Ankara o consideră “grup terorist”. Gulen este prezentat de Turcia ca fiind “creierul” tentativei de lovitură de stat din 2016, ceea ce el neagă.

Metin Topuz a negat încă o dată miercuri aceste acuzaţii, afirmând că legăturile avute cu persoane pe care autorităţile turce le prezintă ca fiind susţinători ai lui Gulen se înscriau între atribuţiile de serviciu iar el nu a făcut “decât să asculte ordinele” superiorilor săi de la consulat.

Arestarea lui Topuz a provocat furia Washingtonului şi a alimentat tensiunile deja puternice între cele două ţări.

Ankara şi Washington, aliaţi în cadrul NATO, şi-au suspendat reciproc timp de aproape trei luni mare parte din serviciile lor de acordare de vize.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Persecutarea ‘plebei’

Persecutarea 'plebei' „Plebeii” sunt aceia care sunt escortați în pripă în fața instanței în contextul accelerării sistemului nostru judiciar, notează publicația britanică The Spectator. Nu cu multă...

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România La alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an din România,...

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.