Un anticorp anti-HIV, izolat din celule de alpaca de o echipă de cercetători din China

Publicat:

Un anticorp anti-HIV, izolat din celule de alpaca de o echipă de cercetători din China

Cercetătorii dintr-o echipă chineză au reuşit să izoleze un anticorp din celule de alpaca, ce poate inhiba în mod eficient HIV, oferind astfel o cale promiţătoare pentru dezvoltarea unor noi medicamente împotriva SIDA, informează agenţia de presă Xinhua.

Studiul oamenilor de ştiinţă chinezi a fost publicat recent în revista internaţională Nature Communications, potrivit stiripesurse.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Terapia antiretrovirală este în prezent principala abordare clinică utilizată pentru a inhiba răspândirea HIV în organism, a declarat Wu Zhiwei, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Nanjing.

Deşi acest tratament extinde într-adevăr speranţa de viaţă a pacienţilor, ea poate duce însă şi la o rezistenţă semnificativă a virusului la medicamente. De aceea există o nevoie urgentă de a explora noi terapii, a explicat profesorul Wu Zhiwei, coautor al noului studiu.

Principala abordare folosită în dezvoltarea clinică a noilor medicamente anti-SIDA vizează procesul prin care virusul pătrunde în celulele-gazdă. În acest proces, un receptor denumit CD4 acţionează ca “un mâner de uşă”, pe care virusul îl foloseşte pentru a deschide “uşa” (membrana – n.red.) celulelor.

Echipa chineză a izolat mii de nanocorpi CD4 (un tip mai mic şi mai stabil de anticorp) din celule de alpaca, iar unul dintre aceştia, Nb457, a arătat că are potenţialul de a inhiba HIV.

Cercetătorii chinezi au creat o serie de pseudo-virusuri pentru a simula 117 tulpini de HIV, pe care le-au făcut să interacţioneze apoi cu Nb457.

Rezultatele au arătat că Nb457 inhibă în mod eficient 116 tulpini virale, demonstrând o bună activitate antivirală şi cu spectru larg de acţiune.

În testele cu virus real, nanocorpii trimerici obţinuţi din Nb457 au demonstrat o inhibare puternică a HIV, a precizat Wu Xilin, cercetător la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Nanjing, un alt coautor al studiului.

Rezultatele experimentelor pe şoareci au arătat, de asemenea, că virusul a fost aproape nedetectabil în organismele şoarecilor trataţi şi nicio mutaţie rezistentă la medicamente nu a fost descoperită, a precizat profesorul Wu.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

HIV suferă mutaţii rapide şi este predispus să dezvolte rezistenţă la medicamente, fapt care duce la o scădere a eficacităţii medicamentelor, a adăugat el.

Noul anticorp descoperit de echipa chineză nu vizează virusul în sine, ci “mânerul de uşă” CD4, ceea ce îl face mai puţin susceptibil de a induce rezistenţă la medicamente, şi oferă implicaţii semnificative pentru dezvoltarea unor noi medicamente anti-SIDA şi pentru tratamentul clinic, a explicat acelaşi cercetător chinez.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

ONU nu mai are bani pentru a-i ajuta pe ucraineni la iarnă

ONU nu mai are bani pentru a-i ajuta pe ucraineni la iarnă Naţiunile Unite nu au fondurile necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni în această...

CEC semnat un Memorandum cu Autoritatea pentru partide politice europene

CEC semnat un Memorandum cu Autoritatea pentru partide politice europene Comisia Electorală Centrală (CEC) a semnat un Memorandum de înțelegere   cu Autoritatea pentru partide politice...

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Ziua Crucii

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Ziua Crucii Este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox, marcată cu cruce roșie. Iată ce semnifică această zi importantă,...

Discuții publice la Parlament. Legislatorii se îngrijesc de protecția maidanezilor

Discuții publice la Parlament. Legislatorii se îngrijesc de protecția maidanezilor Discuții publice la Parlament. Legislatorii își doresc un mecanism optimizat de asigurare a  protecției animalelor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.