Un autoportret al lui Max Beckmann ar putea fi vândut pentru o sumă record pentru această ţară

Publicat:

Un autoportret al lui Max Beckmann, una dintre marile figuri ale expresionismului german, este scos la licitaţie joia viitoare la Berlin, iar preţul său ar putea urca la o sumă record pentru ţară: 30 de milioane de euro, informează AFP, potrivit agerpres.

Considerat o capodoperă, “Selbstbildnis gelb-rosa”, (“Autoportret în galben şi roz”) s-a aflat în proprietate privată încă de la realizare sa în 1943 şi ni-l arată pe artist în timpul exilului său în Olanda, după ce a fugit din Germania nazistă.


Citește și: Ambasada Franţei la Beijing critică voalat politica ‘zero COVID’ a Chinei – Black News

Dăruit soţiei sale Mathilde, care l-a păstrat până la moartea ei, în 1986, tabloul a rămas timp de zeci de ani într-o colecţie privată elveţiană şi nu a mai fost prezentat publicului de la mijlocul anilor 1990.

“Nici o operă de artă comparabilă nu a fost scoasă la licitaţie în Germania din 1945”, explică Micaela Kapitzky, director şi partener al casei de licitaţii Grisebach din Berlin, care organizează vânzarea.

Autoportretul s-a putea vinde pentru o sumă cuprinsă între 20 şi 30 de milioane de euro, cea mai mare estimare făcută până acum pentru un tablou vândut în Germania, potrivit Grisebach.

Săptămâna aceasta, tabloul a făcut obiectul unei prezentări, protejat de un geam de orice act de vandalism. Colecţionari privaţi, muzee şi alte instituţii din întreaga lume şi-au exprimat interesul pentru achiziţia acestuia, pe o piaţă de artă în plină expansiune în Germania.

În timpul vieţii, Beckmann (1884-1950) s-a bucurat de succes în Germania, până când naziştii au numit arta sa “degenerată” şi au scos-o din muzeele germane în 1937. Sinţindu-se din ce în ce mai ameninţat, artistul şi-a părăsit patria plecând în exil la Amsterdam, unde a trăit timp de un deceniu înainte de a se muta în Statele Unite.

Beckmann a murit la vârsta de 66 de ani în urma unui atac de cord, în drum spre Metropolitan Museum of Art din New York, unde este expus autoportretul său în sacou albastru.

Citeşte şi: Experţii ruşi în inteligenţă artificială îl distrează pe Putin cu o imitaţie a cancelarului german – VIDEO

Valoarea operelor sale a explodat în ultimele decenii, Beckmann fiind considerat în prezent unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului XX.

Tabloul său “Hölle der Vögel” (“Iadul păsărilor”), o alegorie feroce a celui de-al Treilea Reich, a fost vândut în 2017 pentru suma de 41 de miliarde de euro, o sumă record pentru o lucrare a unui expresionist german. Preţul estimat la acea vreme era mult mai mic decât cel stabilit pentru “Selbstbildnis gelb-rosa”, subliniază Kapitzky.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OMS vrea să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare pe bază de ARNm în ţări cu venituri mici şi medii

OMS vrea să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare pe bază de ARNm în ţări cu venituri mici şi medii Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a...

O mostră de sol de pe Lună, în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok

O mostră de sol de pe Lună, în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok O mostră de sol de pe Lună s-a aflat în...

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris Lady Gaga a ieşit pe străzile Parisului pentru a le...

Tom Cruise, numit Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa. Actorul va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere a JO

Tom Cruise, numit Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa. Actorul va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere a JO Actorul american Tom...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.