Un aviator, pus sub acuzare pentru dezvăluirea unor documente ultra-secrete

Publicat:

 În plângerea Departamentului Justiției se arată că, în anul 2021, lui Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, i se eliberase un permis de acces la documente secrete – un act obligatoriu pentru postul pe care îl ocupa

Vineri, Departamentul Justiției și-a formulat capetele de acuzare împotriva lui Jack Teixeira, un tânăr în vârstă de 21 de ani, membru al Gărzilor Naționale Aeriene din Massachusetts, acuzându-l că a dezvăluit o serie de documente secrete detaliate din toate domeniile, de la o estimare a evenimenteelor de pe frontul ucrainean și până la urmărirea sub acoperire a aliațiilor Americii, scrie THE NEW YORK TIMES, potrivit RADOR.

Vineri dimineața, la o zi după arestarea sa de către agenții federali, aviatorul Clasa I Texeira a compărut în fața unei instanțe din Boston, cu cătușe la mâini și purtând o uniformă de culoare bej, caracteristică deținuților. Împotriva sa au fost formulate două capete de acuzare legate de folosirea neautorizată a unor documente secrete și, în cazul în care el va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de 15 ani închisoare.


Citeşte şi: Rishi Sunak, anchetat pentru un posibil conflict de interese – Black News

Judecătorul Paul G. Levenson a hotărât ca aviatorul Teixeira, care nu a făcut nicio depoziție, să rămână în arest, urmând ca înfățișarea sa următoare să aibă loc miercurea viitoare.

În plângerea de 11 pagini, dezvăluită după audiere, un agent special FBI din divizia de contrainformații a biroului din Washington a detaliat o bună parte din faptele deja difuzate public, și anume, că aviatorul Teixera s-a folosit de accesul pe care îl avea la informații secrete în calitate de specialist informatician pentru a posta documente cu informații strict secrete pentru un grup de jocuri și conversații online.

Deși procedurile juridice cu privire la acest caz – un caz care a luat prin surprindere Administrața Biden și care ar putea periclita niște operațiuni delicate din sectorul informațiilor – sunt deja pornite, munca oficialilor americani din domeniu este abia la început, ei trebuind să revizuiască regulamentele de securitate la nivelul întregului guvern pentru a-și putea da seama cum ar putea preveni o eventuală nouă dezvăluire masivă de secrete federale.

Președintele Biden a făcut aluzie la această sarcină dificilă într-o declarație făcută vineri, când el a lăudat rapiditatea cu care organele legii l-au identificat și arestat pe aviatorul Teixeira.

“Deși noi mai veriificăm încă autenticitatea acelor documente, am ordonat armatei și serviciilor noastre de informații să ia noi măsuri pentru a împiedica și limita în continuare difuzarea unor informații delicate”, a spus președintele.

Biden a mai spus că echipa sa de consilieri în materie de securitate națională “se află în strânsă colaborare cu partenerii și cu aliații noștri”. Scurgerile de informații au stârnit îngrijorarea capitalelor din străinătate, ele temându-se că informațiile schimbate cu Washingtonul ar putea fi dezvăluite,  reamintinu-și totodată în mod jenant că Statele Unite își spionează chiar și aliații apropiați, printre care Coreea de Sud și Israelul.

În cursul unor declarații ulterioare făcute reporterilor, Biden a adăugat că le-a dat instrucțiuni oficialilor ca, „mai întâi, să afle cât mai exact de ce a avut el acces la asemenea informații”.

Pentagonul a oferit puține informații legate de eventuala desfășurare a unor verificări în materie de securitate. Într-o declarație făcută după arestarea de joi, secretarul apărării, Lloyd J. Austin III a spus că a coordonat revizuirea accesului la informații, precum și procedurile legate de responsabilitate și control „pentru a preveni pe viitor apariția vreunui incident asemănător”.

O întrebare-cheie ar fi dacă o atare breșă ar fi permis chiar ca documentele să fie scose de la bază sau dacă dezvăluirile arată o problemă apărută la nivelul întregului sistem, cum ar fi numărul mare de oameni cu acces la informații secrete. O atare realitate a permis și altor tineri angajați din administrație, precum fostul angajat al Biroului de Securitate Națională, Edward Snowden, sau Chelsea Manning, fostă analistă în cadrul Biroului de Informații al Armatei. să obțină și să difuzeze un mare număr de documente strict secrete fără vreo legătură directă cu sarcinile lor de serviciu.

Deși remarcile lui Biden erau destinate mai ales serviciilor militare și de informații, o serie de oficiali spun că, bazându-se pe informațiile de până acum, Departamentul Apărării va face primele demersuri în vederea întăririi securității. Aceiași oficiali au pomenit despre o reținere în privința limitării schimburilor de informații cu Pentagonul și au spus că mult mai probabil ar fi ca orice prim pas în vederea revizuirii securității să se concentreze asupra schimbării modalităților prin care armata aprobă accesul la astfel de materiale.

Vineri, o serie de republicani importanți au lăudat arestarea aviatorului, deși președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a acuzat Adminsitrația Biden că „nu a acordat atenție” protejării secretelor țării. Dar reprezentanta Marjorie Taylor Greene, o deputată din Georgia, a spus că aviatorul Teixeira e un „erou” care a dezvăluit niște secrete ale guvernului pe care adminsitrația a încercat să le ascundă și care a fost persecutat pe nedrept pentru opiniile sale de dreapta.

Aviatorul Teixeira era angajat în Escadrila 102 de Sprijin Informatic, o componentă a departamentului Intelligence Wing 102, al cărui sediu central se află la Baza Gărzii Naționale Aeriene Otis din cadrul Joint Base Cape Code, aflată în estul statului Massachusetts. Potrivit limbajului din armată, el a fost instruit ca un așa-zis „navigator în sistemul de transport informatic” (Cyber Transport Systems Journeyman) sau un specialist răspunzător de întreținerea rețelelor de comunicații din cadrul forțelor aeriene.

Potrivit declarațiilor unui oficial, aviatorul Teixeira era un tehnician specializat în sisteme computerizate, aflat în sprijinul analiștilor care selectau documentele. Spre deosebire de mulți alți rezerviști, folosiți de obicei în străinătate pentru a-și desfășura activitatea, aviatorul Teixeira și ceilalți membri ai unității sale puteau face toate operațiunile de care răspundeau chiar de la baza de domiciliu din Cape Cod (o peninsulă din statul Massachusetts, n. red.).

Potrivit unui document FBI apărut vineri, un asociat online al lui Teixeira le-a spus agenților FBI că acesta ar fi început să transmită informații secrete pe chat-ul online încă din luna decembrie, la început sub formă de „paragrafe ale textului”. Potrivit aceluiași document, în ianuarie, el a început să posteze imagini ale unor documente cu informații în formă brută, pe care le tipărea chiar la locul de muncă și pe care ulterior le ducea acasă și le fotografia în vederea difuzării.

Vineri, Patrick M. Lueckenhoff, agent special FBI, a declarat în fața unui judecător federal că este posibil ca aviatorul Teixeira să fi încălcat două secțiuni ale Articolului 18 din Codul Federal.

Secțiunea 793, cunoscută mai mult drept Espionage Act (legea spionajului), face parte dintr-o lege de pe vremea Primului Război Mondial, care pedepsește neglijența în privința unor informații secrete legate de apărarea națională, informații care ar putea fi folosite în detrimentul Statelor Unite sau ar veni în ajutorul inamicului străin. Pentru o asemenea încălcare, se prevede o condamnare de până la 10 ani închisoare.

Lueckenhoff a mai spus că aviatorul Teixeira a încălcat două prevederi ale Secțiunii 793: una se referă la deținerea neautorizată a unor asemenea informații, iar cealaltă se referă la transmiterea sau la dezvăluirea unei asemenea informații în fața unei persoane care are dreptul să o primească.

Secțiunea 1924 penalizează proasta gestionare a informațiilor secrete. Delictul se pedepsește cu o amendă sau cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Citeşte şi: SUA au fost luate prin surprindere în privinţa ‘păcii chineze’ – Black News

Potrivit documentelor acuzatoare, aviatorul Teixeira era conștient de consecințele acțiunilor sale și chiar și-a folosit computerul de la guvern ca să caute informații secrete cu termenul ‚leak’ (scurgere, n. red.) pe data de 6 aprilie, cam pe vremea când existența documentelor dezvăluite era deja cunoscută de mai multă lume.

Potrivit plângerii formulate, există motive să se creadă că el căuta rapoarte secrete tocmai pe tema scurgerilor de informații, precum și informații legate de estimările comunității serviciilor secrete în privința identității informatorului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 8 iulie 2024

Horoscop 8 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unii nativi. Pentru Peşti este o perioadă perfectă pentru a intra în noi relaţii,...

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.