Un avion chinez a monitorizat exerciţiul naval comun organizat de SUA, Franţa, Canada şi Japonia

Publicat:

China a desfăşurat săptămâna trecută un avion de recunoaştere deasupra apelor Pacificului, la est de Taiwan, care – potrivit media chineze – a monitorizat şi a adunat informaţii despre un exerciţiu la care au participat forţele navale ale SUA, Japoniei, Franţei şi Canadei, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

O variantă a avionului-cargou Y-9, dotat cu echipamente de recunoaştere şi de culegerere de informaţii, cel mai probabil a monitorizat şi a strâns informaţii cu privire la acest exerciţiu, a relatat duminică ziarul chinez Global Times, sprijinit de stat, citând analişti.


Citeşte şi: Contraofensiva Ucrainei a început. Obiectivele ei nu sunt strict militare – Black News

Două portavioane americane, USS Nimitz şi USS Ronald Reagan, au operat în jurul insulelor Ryukyu din Marea Filipinelor, importante din punct de vedere geopolitic, începând de joi, potrivit Global Times, care citează un think-tank cu sediul la Beijing.

Aceste insule separă Marea Chinei de Est de Marea Filipinelor, şi se află în Pacificul de Vest, între Japonia şi Taiwan.

SUA au început vineri un exerciţiu naval în Marea Filipinelor cu două grupuri aeronavale care operează în comun pentru prima dată din iunie 2020, a precizat Flota a 7-a americană într-un comunicat.

Ministerul Apărării nipon a semnalat joi observarea unei variante de recunoaştere a avionului Y-9 în Pacific.

Un purtător de cuvânt al ministerului nipon a declarat luni că experţii instituţiei analizează o piesă de echipament ataşată de trenul de aterizare al variantei Y-9, care nu a mai fost văzută până acum.

Citeşte şi: Privite de la Kiev, atuurile și slăbiciunile Europei sunt dureros de vizibile – Black News

Situaţii asemănătoare între China şi SUA şi aliaţii acestora din Pacificul de Vest s-au înmulţit în ultimii ani, pe măsura ce China a devenit din ce în ce mai asertivă în Mările Chinei de Est şi de Sud, precum şi în jurul Taiwanului.

Cu câteva zile înainte de acest exerciţiu în patru, gărzile de coastă din Filipine, SUA şi Japonia au desfăşurat primul lor exerciţiu trilateral în largul unei provincii din vestul arhipelagului filipinez, notează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fluturii pot să polenizeze florile cu ajutorul electricităţii statice

Fluturii pot să polenizeze florile cu ajutorul electricităţii statice Fluturii nu caută doar nectarul florilor, ci pot să contribuie şi la polenizarea plantelor datorită electricităţii...

Frontiera româno-sârbă va fi redeschisă la final de săptămână, pentru ciclism şi navigaţie, la punctul de trecere de la Otelec, judeţul Timiş

Frontiera româno-sârbă va fi redeschisă la final de săptămână, pentru ciclism şi navigaţie, la punctul de trecere de la Otelec, judeţul Timiş Frontiera româno-sârbă va...

Legendarul pionier al blues-ului britanic John Mayall a murit la vârsta de 90 de ani

Legendarul pionier al blues-ului britanic John Mayall a murit la vârsta de 90 de ani Legendarul pionier al blues-ului britanic John Mayall, Ofiţer al Ordinului...

Macron spune că ar fi formidabil dacă Celine Dion va cânta la ceremonia de deschidere a JO

Macron spune că ar fi formidabil dacă Celine Dion va cânta la ceremonia de deschidere a JO Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, marţi, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.