X

Un bărbat a fost arestat după ce a încercat să fure o copie originală a Magna Carta dintr-o catedrală din sudul Angliei

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost arestat sub învinuirea că a încercat să fure o copie originală a celebrei Magna Carta din 1215, aflată în catedrala din Sulisbury, un oraş din sudul Angliei, a anunţat vineri Poliţia britanică, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Sistemul de alarmă s-a activat atunci când a avut loc tentativa de furt, joi seară. Suspectul a încercat să spargă vitrina din sticlă în care este expus acel preţios document medieval.

Citește și : Salvini: Citim ‘scrisorelele’ de la Bruxelles, dar guvernul de la Roma nu va schimba nici măcar ‘o virgulă’ din proiectul de buget

“Un bărbat care se potriveşte cu descrierea furnizată de martori a fost arestat sub suspiciunea de tentativă de furt, posesie de armă improvizată şi producerea unor pagube materiale”, a transmis într-o declaraţie publică Poliţia din comitatul Wiltshire.

Pergamentul vizat, ce reprezintă una dintre cele patru copii originale ale Magna Carta care au supravieţuit până în zilele noastre, nu a fost avariat în urma acestui incident, au precizat poliţiştii britanici.

Magna Carta, unul dintre cele mai importante manuscrise din istoria Angliei, este o cartă a drepturilor cetăţeneşti, care a limitat puterea absolută a regilor medievali. Printre altele, documentul din 1215 garanta dreptul la un proces echitabil. Garantând o serie de drepturi pentru toţi cetăţenii, Magna Carta s-a afirmat de-a lungul timpului şi ca un element de bază al sistemului parlamentar britanic.

Citește și : Coletul suspect care a determinat evacuarea Ministerului grec de Externe conţinea un tensiometru

Regele Ioan al Angliei a fost de acord să îşi pună sigiliul pe acest document istoric în iunie 1215 la Runnymede, o localitate aflată în apropiere de Windsor, la vest de Londra, pentru a pune capăt unei rebeliuni a nobililor englezi.

Alte două copii originale ale Magna Carta sunt expuse la British Library din Londra, iar ce-a de-a patra copie originală este găzduită de catedrala din Lincoln. Toate cele patru copii originale ale acestui document istoric au fost expuse pentru o zi la British Library, pe 3 februarie 2015, pentru a celebra a 800-a aniversare a Magna Carta.

Tags: AlarmaMagna CartaSulisburyWiltshire
Categorii: Diaspora